Η συνταγη για φακες, ειναι μια συνταγη απλη που αξίζει να δοκιμάσετε όλοι!

Η συνταγη για φακες, ειναι μια συνταγη απλη που αξίζει να δοκιμάσετε όλοι!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τις φακές

  • 500 γρ. φακές Εγκλουβής
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1 - 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το αρωματισμένο λάδι

  • 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο έξτρα
  • 2 κ.σ. ξίδι με δεντρολίβανο + θυμάρι
  • Λίγη αποξηραμένη ρίγανη
  • Λίγο αποξηραμένο δυόσμο
  • Λίγο στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις φακές Εγκλουβής

    Για τη συνταγή φακές Εγκλουβής, ξεπλένουμε πρώτα τις φακές Εγκλουβής Λευκάδος αφού τις καθαρίσουμε.

    Τις βράζουμε για 10′ σε νερό που βράζει. Πετάμε το πρώτο νερό και τις στραγγίζουμε.

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα.

    Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τη ρίγανη.

    Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 2′ .

    Ρίχνουμε 1,5 λίτρο βραστό νερό.

    Προσθέτουμε τις φακές, το τριμμένο καρότο και το πλιγούρι.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις πάρει βράση και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20′-25′ να μαλακώσουν οι φακές και να πίνουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Δεν είναι σούπα. Πρέπει να χυλώσουν πολύ και να μην έχει ζουμιά.

    Προσθέτουμε προς το τέλος του βρασμού.

    Φτιάχνουμε το αρωματικό λάδι, βάζοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ.

    Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην συνταγή για φακή.

    Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να κρεμώσουν οι φακές και να είναι πηχτές. Αν το θέλετε ζουμερό, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό βραστό.

    Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ την πηχτή φακή και γαρνίρουμε με κουτάλια στραγγιστό γιαούρτι και λίγα βότανα.

    Συνοδεύουμε με φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×