Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ ΣΥΒΡΑΣΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ ΣΥΒΡΑΣΗ
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε τις φακές, τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε, πετώντας το νερό.
- Επαναφέρουμε τις φακές στην κατσαρόλα, προσθέτουμε καθαρό νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 35 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8-10 λεπτά, να καραμελώσει και να ροδίσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε πρώτα το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους να βγάλει τα αρώματά του και σβήνουμε με το ξύδι.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το πορτοκάλι και 2 φλιτζάνια νερό.
- Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε στη σάλτσα.
- Αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι ανακατεύοντας να χυλώσουν οι φακές.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σβήνουμε την εστία.
- Αφήνουμε τις πηχτές φακές σκεπασμένες για 10 λεπτά να σταθούν και τις σερβίρουμε ζεστές, με ελιές και φρέσκο ψωμί.