Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις φακές, τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε, πετώντας το νερό.
Επαναφέρουμε τις φακές στην κατσαρόλα, προσθέτουμε καθαρό νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 35 λεπτά.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8-10 λεπτά, να καραμελώσει και να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε πρώτα το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους να βγάλει τα αρώματά του και σβήνουμε με το ξύδι.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το πορτοκάλι και 2 φλιτζάνια νερό.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε στη σάλτσα.
Αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι ανακατεύοντας να χυλώσουν οι φακές.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σβήνουμε την εστία.
Αφήνουμε τις πηχτές φακές σκεπασμένες για 10 λεπτά να σταθούν και τις σερβίρουμε ζεστές, με ελιές και φρέσκο ψωμί.