Συνταγή για φανουρόπιτα που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Όλα τα μυστικά σας τα έχω εδώ. Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να...

Συνταγή για φανουρόπιτα που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Όλα τα μυστικά σας τα έχω εδώ. Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
2167

Για την φανουρόπιτα

  • 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
  • 290 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 110 γρ. γλυκό κρασί
  • 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Κανελογαρίφαλα
  • 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

  • 60 γρ. σουσάμι
  • 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.

    Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

    Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.

    Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.

    Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.

    Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.

    Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.

    Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

    Για το ψήσιμο

    Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.

    Πριν την βγάλουμε από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.

    Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά.

    Για το σερβίρισμα

    Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου.

    Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.

    Μυστικά

    Θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι ή 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.

    Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.

    Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.

    Πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.

    Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.

    Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής:

    Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ.

    Ραντίστε με 2 με 3 κουταλιές κρασί ή χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν.

    Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι.

    Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι.

    Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες.

    Κάντε απαλό ανακάτεμα.

    Γιατί τρίβεται και γιατί λασπώνει;
    Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή και να λιώσει πολύ καλά με το λάδι. Γι’ αυτό αν η ζάχαρη που έχετε είναι με χοντρό κόκκο, αλέστε την στο μπλέντερ να γίνει πούδρα. Προχωρήστε στην ανάμειξη με το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στα υγρά. Αν βάλετε καρύδια μέσα στη φανουρόπιτα φροντίστε να είναι ψιλοκομμένα για να μην τρίβεται το κομμάτι όταν το κόβετε. Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα δεν πρέπει να στεγνώσει στο ψήσιμο. Γι’ αυτό προσέξτε να μην παραψήνετε τη φανουρόπιτα γιατί στεγνώνει πολύ κι αφού δεν έχει αυγό το μίγμα να δέσει, να κρατήσει συνοχή, αν ψηθεί παραπάνω στεγνώνει πολύ και μετά τρίβεται. Προσέξτε το φούρνο σας γιατί κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά.

    Για να μην λασπώνει η φανουρόπιτα πάλι πρέπει να προσέξετε το ψήσιμο.
    Αν βγει νωρίτερα από το φούρνο από όσο πρέπει, τότε η φανουρόπιτα λασπώνει μιας και στην καρδιά της δεν έχει στεγνώσει σωστά το μείγμα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να είσαι σίγουρος ότι ψήθηκε σωστά, πριν βγάλεις από το φούρνο το ταψί, θα μπήξεις την καθαρή λάμα του μαχαιριού στην καρδιά της φανουρόπιτας. Αν η λάμα βγαίνει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμη. Αν η λάμα του μαχαιριού έχει ίχνη ζύμης επάνω τότε η φανουρόπιτα χρειάζεται ακόμα λίγα λεπτά για να στεγνώσει σωστά και να μην λασπώνει.

    Η ωραιότερη φανουρόπιτα με εύκολη συνταγή είναι τόσο νόστιμη που ότι και αν έχετε χάσει θα το βρείτε σίγουρα!

    Μάθε για τις θερμίδες της φανουρόπιτας.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται