Φανουρόπιτα με μέλι και ταχίνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 20×30 εκατ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι και το μέλι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας να αραιώσει και να διαλυθεί το ταχίνι και το μέλι.
Προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση.
Προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα στα υγρά υλικά κι ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε ελαφρά με το σύρμα, να γίνει χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κι ανακατεύουμε ελαφρά να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα.
Αν θέλετε να προσθέσετε σταφίδες πασπαλίζετε τες με ελάχιστο αλεύρι και απλά ρίξτε τες στο μείγμα κι αναδιπλώσετε το απαλά να χαθούν μέσα.
Φανουρόπιτα με μέλι ψήσιμο
Αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί το μείγμα και τοποθετούμε την πίτα στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
Ψήνουμε για περίπου 40’ μέχρι να μοσχοβολήσουν τα μπαχαρικά, να φουσκώσει η φανουρόπιτα με μέλι και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Αφήνουμε να σταθεί για 15’ και γαρνίρουμε προαιρετικά με λίγη άχνη ζάχαρη.
Κόβουμε σε κομμάτια αφού κρυώσει ελαφρά.
Διατηρήστε την ζουμερή και αφράτη σε σκεύος με καπάκι.
Αν θέλεις να μετατρέψεις τα γραμμάρια σε φλιτζάνια μπορείς να το κάνεις πατώντας εδώ τον δοσομετρητή.