Ο συνδυασμός ταχίνι με μέλι και κανελογαρύφαλλα απογειώνει την γεύση της .

Ο συνδυασμός ταχίνι με μέλι και κανελογαρύφαλλα απογειώνει την γεύση της .

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη φανουρόπιτα με μέλι και ταχίνι

  • 300 γρ. νερό η φυτικό ρόφημα βρώμης
  • 100 γρ. ταχίνι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο απαλό ή άλλο φυτικό λάδι
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα
  • 1/2 κ.γ. κοφτό, σόδα μαγειρικής
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
  • Σταφίδες (προαιρετικά)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Φανουρόπιτα με μέλι και ταχίνι

    Ζυγίσετε τα υλικά και μετρήστε τα μπαχαρικά με κοφτά κουτάλια, όχι γεμάτα.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

    Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 20×30 εκατ.

    Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το κρατάμε στην άκρη.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι και το μέλι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας να αραιώσει και να διαλυθεί το ταχίνι και το μέλι.

    Προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά.

    Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση.

    Προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα στα υγρά υλικά κι ανακατεύουμε ελαφρά.

    Προσθέτουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε ελαφρά με το σύρμα, να γίνει χυλός.

    Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κι ανακατεύουμε ελαφρά να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα.

    Μην ανακατεύετε πολύ ώρα το αλεύρι στα υλικά για να έχετε αφράτο αποτέλεσμα.

    Αν θέλετε να προσθέσετε σταφίδες πασπαλίζετε τες με ελάχιστο αλεύρι και απλά ρίξτε τες στο μείγμα κι αναδιπλώσετε το απαλά να χαθούν μέσα.

    Φανουρόπιτα με μέλι ψήσιμο

    Αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί το μείγμα και τοποθετούμε την πίτα στην μεσαία σχάρα του φούρνου.

    Ψήνουμε για περίπου 40’ μέχρι να μοσχοβολήσουν τα μπαχαρικά, να φουσκώσει η φανουρόπιτα με μέλι και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

    Αφήνουμε να σταθεί για 15’ και γαρνίρουμε προαιρετικά με λίγη άχνη ζάχαρη.

    Κόβουμε σε κομμάτια αφού κρυώσει ελαφρά.

    Διατηρήστε την ζουμερή και αφράτη σε σκεύος με καπάκι.

    Αν θέλεις να μετατρέψεις τα γραμμάρια σε φλιτζάνια μπορείς να το κάνεις πατώντας εδώ τον δοσομετρητή.

     

     

     

    Κάτι μαγειρεύεται