Άλλο ένα ψωμί χωρίς μαγιά. Αυτό σημαίνει «ζυμώνω, ψήνω, τρώω σε τρία τέταρτα της ώρας»! Και επιπλέον, αχνιστό, τραγανό, πεντανόστιμο τυρόψωμο με κρεμμύδι....

Άλλο ένα ψωμί χωρίς μαγιά. Αυτό σημαίνει «ζυμώνω, ψήνω, τρώω σε τρία τέταρτα της ώρας»! Και επιπλέον, αχνιστό, τραγανό, πεντανόστιμο τυρόψωμο με κρεμμύδι. Απλά, τέλειο

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
15

Για το τυρόψωµο φανταστικό µε κρεµµύδι

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας
  • 1 φλ. γεμάτο τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • 300 γρ. νερό
  • Λιγο γάλα για το άλειμμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το τυρόψωµο

    Λιώνουμε τη μία κουταλιά σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, να γίνει διάφανο.

    Το αφήνουμε να κρυώσει.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το δεντρολίβανο και τα 2/3 του τυριού.

    Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό τόσο έως ότου να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια (απαλή όπως η ζύμη του τσουρεκιού, όχι σκληρή όπως του ψωμιού).

    Τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη.

    Λαδώνουμε ελαφρά μία λαμαρίνα.

    Βάζουμε επάνω τη ζύμη (σαν καρβέλι στρογγυλό με 16-18 εκ. διάμετρο).

    Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τη ζύμη ανά ένα εκατοστό με βαθιές χαρακιές.

    Αλείφουμε το καρβέλι με λίγο γάλα.

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

    Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 40 λεπτά, να ροδίσει καλά και να ξεροψηθεί.

    Το βγάζουμε σε σχάρα ή σε πετσέτα να μη νοτίσει στη λαμαρίνα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται