• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
15
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας
  • 1 φλ. γεμάτο τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • 300 γρ. νερό
  • Λιγο γάλα για το άλειμμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Λιώνουμε τη μία κουταλιά σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, να γίνει διάφανο.

    Το αφήνουμε να κρυώσει.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το δεντρολίβανο και τα 2/3 του τυριού.

    Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό τόσο έως ότου να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια (απαλή όπως η ζύμη του τσουρεκιού, όχι σκληρή όπως του ψωμιού).

    Τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη.

    Λαδώνουμε ελαφρά ενα ταψι.

    Βάζουμε επάνω τη ζύμη ( στρογγυλη με 16-18 εκ. διάμετρο).

    Με κοφτερό μαχαίρι τη χαράζουμε  ανά ένα εκατοστό με βαθιές χαρακιές.

    Αλείφουμε με λίγο γάλα.

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

    Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 40 λεπτά, να ροδίσει καλά και να ξεροψηθεί.

    Το βγάζουμε σε σχάρα ή σε πετσέτα να μη νοτίσει στο ταψι.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται