Για τη φάβα παντρεμένη
Μουλιάζουμε τα όσπρια μας μέσα σε νερό για 30΄ και στη συνέχεια στραγγίζουμε τη φάβα.
Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (5 δάχτυλα επιπλέον).
Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε καλά.
Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο για τη φάβα βελούδινη.
Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, 30΄ έως 45΄ (δεν ανακατεύουμε από την ώρα που θα πάρει βράση διότι θα κολλήσει).
Αφού βράσει καλά, σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει, ή την περνάμε από μύλο λαχανικών για να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την κάπαρη για 3΄-4΄, να γίνουν διάφανα για τη φάβα παντρεμένη.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και 4-5 ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη φάβα παντρεμένη με κάπαρη και κρεμμύδια σε πιατέλα και τη γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την κάπαρη και τα ντοματίνια.
Η φάβα βελούδινη είναι συνταγή για όσπρια που ταιριάζει με ελιές.