Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε βελούδινη φάβα παντρεμένη, μουλιάζουμε πρώτα τη φάβα μέσα σε νερό για 30΄ και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε.
Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (5 δάχτυλα επιπλέον). Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε καλά. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο. Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, 30΄ έως 45΄ (δεν ανακατεύουμε από την ώρα που θα πάρει βράση διότι θα κολλήσει).
Αφού βράσει καλά, σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει, ή την περνάμε από μύλο λαχανικών.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την κάππαρη για 3΄-4΄, να γίνουν διάφανα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 4-5 ντοματίνια κομμένα στη μέση. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα και τη γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την κάπαρη και τα ντοματίνια. Συνοδεύουμε με ελιές.
Αγαπάτε τα όσπρια; Δείτε εδώ περισσότερες νόστιμες συνταγές με άρωμα Ελλάδας!