Για τη Φάβα
Αρχικά ξεπλένουμε την φάβα Σαντορίνης, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό (περίπου 5 κούπες) να βράσει σε δυνατή φωτιά.
Πριν αρχίσει ο βρασμός με ένα τρυπητό την ξαφρίζουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θρούμπι και τα κρεμμύδια αφού πρώτα τα έχουμε τσιγαρίσει.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την φάβα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν καλά και το μείγμα να χυλώσει και να πήξει. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό).
Η φάβα Σαντορίνης δε χρειάζεται πολτοποίηση γιατί λιώνει στο βράσιμο και γίνεται κρέμα.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη φάβα μας με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγα καπαρόκουμπα.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας ο Σύλλογος γυναικών Εμποριού Σαντορίνης.
Δείτε όλες τις συνταγές από την εκπομπή «Οι μαμάδες του Αιγαίου» εδώ.