Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ FISH AND CHIPS
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΟΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΤΑΡΤΑΡ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Φυσικά κι έχουν θέση και τα τηγανιτά σε ένα σωστά σχεδιασμένο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο ώστε ακόμα και τα μέλη της οικογένειας που δεν είναι φανατικοί των ψαριών, να τα καταναλώσουν…..ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται με τις αγαπημένες όλων τηγανιτές πατάτες. Ο μπακαλιάρος εκτός των περίφημων ω-3 λιπαρών οξέων αποτελεί και πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, που πιθανότητα, ο κατοίκον περιορισμός να συμβάλλει σε έλλειψη της. Η συγκεκριμένη βιταμίνη αποτελεί βασικό δομικό συστατικό ενός καλού ανοσοποιητικού συστήματος. Οι τηγανιτές πατάτες, αναμφίβολα είναι θερμιδοφόρες, ωστόσο αν επιλέξουμε να τις χοντροκόψουμε και μετά τις αφήσουμε για 20 περίπου λεπτά σε χαρτί κουζίνας να «ξεκουραστούν» μειώνουμε κατά πολύ τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ FISH AND CHIPS
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΟΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΤΑΡΤΑΡ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα μικρό ταψί.
- Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20′ να παγώσουν και να στεγνώσει το ψάρι.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού.
- Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστούνια.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό.
- Όταν τις κόβουμε όλες, τις ξεπλένουμε σε καθαρό νερό να φύγει όλο το άμυλο.
- Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν ελαφρά, για λίγα λεπτά.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Αραδιάζουμε σε μια στρώση τις πατάτες να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξουν.
- Συνήθως τηγανίζουν τις πατάτες σε ζωικό λίπος. Όμως εμείς, θα τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6′ στους 150 °C.
- Βγάζουμε σε ταψί τις πατατές και αφού κρυώσουν για 10′, τις ξανατηγανίζουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοψημένες.
- Τέλος τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού
- Βάζουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι και το αλάτι σε σίτα και τα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την μπύρα και 1 σφηνάκι βότκα. Η βότκα θα κάνει το κουρκούτι έξτρα τραγανό.
- Βγάζουμε το δέρμα από το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
- Βάζουμε 3-4 κ.σ αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο.
- Αλατίζουμε και πανάρουμε τα φιλέτα.
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στο κουρκούτι.
- Φροντίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο με κουρκούτι και κρατάμε το κάθε κομμάτι ψαριού ώστε να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι.
- Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά η μία πλευρά του κι αναποδογυρίζουμε το ψάρι να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.
- Βγάζουμε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα ψιλοκομμένα υλικά και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα.
- Παγώνουμε για λίγο την σάλτσα και σερβίρουμε με το fish and chips πάνω σε λαδόκολλα!
Προετοιμασία
Για τις πατάτες
Για το κουρκούτι
Για το ψάρι
Για τη σως
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μείνει με το αλάτι το λιγότερο 30′ για να κατεβάσει τα υγρά του και να σφίξει η σάρκα του.
- Αν έχετε θερμόμετρο και θέλετε σούπερ τραγανές πατάτες, τότε το πρώτο τηγάνισμα πρέπει να γίνει στους 130 °C και το δεύτερο στους 180 °C.
- Στην Αγγλία παραδοσιακά στα σπίτια τηγανίζουν τις πατάτες τους σε ζωικό λίπος γι’ αυτό γίνονται πάρα πολύ νόστιμες αλλά και έξτρα τραγανές.