Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ FOUGASSE
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ FOUGASSE
Εκτέλεση
- Διαλύουμε την μαγιά και την βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε 1/3 φλ. από το συνολικό νερό και 1 γεμάτη κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο 20’.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε.
- Κάνουμε λακούβα στην μέση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το μίγμα μαγιάς.
- Ανακατεύουμε τα υλικά να βραχεί το αλεύρι και σιγά-σιγά ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτούν τα από τα τοιχώματα του μπολ.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές.
- Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει. Την ξεφουσκώνουμε και ιδανικά την ξαναβάζουμε στο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 νύχτα στο ψυγείο.
- Αν δεν έχετε τον χρόνο προχωρήστε την διαδικασία για να ψηθούν.
ΤΟ ΣΧΗΜΑ
- Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη πάνω στο πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει τελείως, δίνουμε μακρόστενο σχήμα.
- Χωρίζουμε στα δύο για να φτιάξουμε δύο φουγκάς.
- Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια και παίρνουμε το ένα κομμάτι.
- Πιέζουμε με τις παλάμες μέχρι να πάρει οβάλ σχήμα με λεπτή ζύμη και να γίνει όσο πιο λεπτή μπορούμε.
- Ακουμπάμε την ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί.
- Με ένα μαχαίρι την χαράζουμε, δίνοντας το κλασικό σχήμα από στάχυ.
- Με τα δάχτυλα τραβάμε εκεί που κόψαμε τη ζύμη ώστε να μεγαλώσει η εγκοπή και να μην κλείσει με το φούσκωμα.
- Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο κομμάτι.
- Τα μεταφέρουμε σε ταψί με το χαρτί.
- Βάζουμε λίγες ελιές στην επιφάνεια
- Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε να σταθούν για 20’.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20’ να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή κόρα.
- Απολαύστε την ζεστή μόλις βγει από τον φούρνο.