Το ιδιαίτερο σχήμα του γαλλικού ψωμιού fougasse, προέρχεται από το στάχυ.
Το ιδιαίτερο σχήμα του γαλλικού ψωμιού fougasse, προέρχεται από το στάχυ.
  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
  • αναμονή 1 ώρα & 20 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το ψωμί fougasse

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κύβο νωπή μαγιά (12 γρ.) ή 4 γρ. ξερή
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ελιές ψιλοκομμένες
  • Λίγα φύλλα δεντρολίβανου
  • Λίγο ανθό αλατιού (προαιρετικά)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Διαλύουμε την μαγιά και την βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε 1/3 φλ. από το συνολικό νερό και 1 γεμάτη κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.

    Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο 20’.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακούβα στην μέση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το μίγμα μαγιάς.

    Ανακατεύουμε τα υλικά να βραχεί το αλεύρι και σιγά-σιγά ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτούν τα από τα τοιχώματα του μπολ.

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια.

    Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές.

    Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.

    Την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει. Την ξεφουσκώνουμε και ιδανικά την ξαναβάζουμε στο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 νύχτα στο ψυγείο.

    Αν δεν έχετε τον χρόνο προχωρήστε την διαδικασία για να ψηθούν.

    Το σχήμα

    Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη πάνω στο πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει τελείως, δίνουμε μακρόστενο σχήμα.

    Χωρίζουμε στα δύο για να φτιάξουμε δύο φουγκάς.

    Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια και παίρνουμε το ένα κομμάτι.

    Πιέζουμε με τις παλάμες μέχρι να πάρει οβάλ σχήμα με λεπτή ζύμη και να γίνει όσο πιο λεπτή μπορούμε.

    Ακουμπάμε την ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί.

    Με ένα μαχαίρι την χαράζουμε, δίνοντας το κλασικό σχήμα από στάχυ.

    Με τα δάχτυλα τραβάμε εκεί που κόψαμε τη ζύμη ώστε να μεγαλώσει η εγκοπή και να μην κλείσει με το φούσκωμα.

    Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο κομμάτι.

    Τα μεταφέρουμε σε ταψί με το χαρτί.

    Βάζουμε λίγες ελιές στην επιφάνεια

    Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

    Αφήνουμε να σταθούν για 20’.

    Ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα.

    Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20’ να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή κόρα.

    Απολαύστε την ζεστή μόλις βγει από τον φούρνο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται