Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑ ΚΡΑΣΑΤΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑ ΚΡΑΣΑΤΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΣΑΤΗ ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑ
- Πλένουμε πρώτα το πουλερικό και το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα και έξω.
- Ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο και 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες και αλατοπιπερώνουμε.
- Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του πουλερικού. Προσθέτουμε το κομμένο πορτοκάλι.
- Το αλείφουμε με λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Το καλύπτουμε με τις φέτες μπέικον και το δένουμε.
- Το βάζουμε σε ένα ταψί λαδωμένο. Προσθέτουμε το σκόρδο.
- Ψήνουμε τη φραγκόκοτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα στους 200 °C. Αφήνουμε να ψηθεί για 30΄, περιχύνουμε με τη μισή μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 °C και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί. Σιγοψήνουμε για 20΄επιπλέον.
- Η φραγκόκοτα είναι έτοιμη όταν τρυπάμε το μπούτι και τα υγρά που βγαίνουν είναι διάφανα. Αφήνουμε σκεπασμένο το πουλερικό για 10΄και έπειτα κόβουμε σε μερίδες.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
- Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τον κιμά για 10΄.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για 10΄. Προσθέτουμε το μήλο, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και το κονιάκ.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγα από τα υγρά του ταψιού. Αφήνουμε να σιγοψηθεί για 10΄για να ενωθούν οι γεύσεις.
- Τέλος, αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κρουτόν.
- Σερβίρουμε τη φραγκόκοτα με τη γαρνιτούρα σε πιατέλα και περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
- Θέλετε περισσότερες φανταστικές συνταγές για το γιορτινό τραπέζι; Βρείτε τες όλες εδώ!
Μετά την κρασάτη φραγκόκοτα στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή:
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ