• προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 20 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 φραγκόκοτα 1.300 γραμ. (ή ένα κοτόπουλο)
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 1 σκ. σκόρδο με τη φλούδα
  • 8 φέτες μπέικον
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για τη γαρνιτούρα
  • 2 κσ. ελαιόλαδο
  • 100 γραμ. συκωτάκια πουλιών
  • 100 γραμ. κιμά χοιρινό
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μήλο κομμένο σε καρέ
  • 10 δαμάσκηνα
  • 10 κάστανα προβρασμένα
  • 4 κσ. κονιάκ
  • 1 φλ. κρουτόν
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Φραγκόκοτα κρασάτη στο φούρνο

    Για την κρασάτη φραγκόκοτα στο φούρνο, πλένουμε πρώτα το πουλερικό και το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα και έξω.

    Ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο και 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες και αλατοπιπερώνουμε.

    Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του πουλερικού. Προσθέτουμε το κομμένο πορτοκάλι. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Το καλύπτουμε με τις φέτες μπέικον και το δένουμε. Το βάζουμε σε ένα ταψί λαδωμένο. Προσθέτουμε το σκόρδο.

    Ψήνουμε τη φραγκόκοτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα στους 200 °C. Αφήνουμε να ψηθεί για 30΄, περιχύνουμε με τη μισή μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 °C και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί. Σιγοψήνουμε για 20΄επιπλέον.

    Η φραγκόκοτα είναι έτοιμη όταν τρυπάμε το μπούτι και τα υγρά που βγαίνουν είναι διάφανα. Αφήνουμε σκεπασμένο το πουλερικό για 10΄και έπειτα κόβουμε σε μερίδες.

    Για τη γαρνιτούρα

    Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τον κιμά για 10΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για 10΄. Προσθέτουμε το μήλο, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και το κονιάκ.

    Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγα από τα υγρά του ταψιού. Αφήνουμε να σιγοψηθεί για 10΄για να ενωθούν οι γεύσεις. Τέλος, αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κρουτόν.

    Σερβίρουμε τη φραγκόκοτα με τη γαρνιτούρα σε πιατέλα και περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.

    Θέλετε περισσότερες φανταστικές συνταγές για το γιορτινό τραπέζι; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Μετά την κρασάτη φραγκόκοτα στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

    https://www.argiro.gr/recipe/krasato-kotopoulo-stin-katsarola-coq-au-vin/

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται