Για την κρασάτη φραγκόκοτα
Πλένουμε πρώτα το πουλερικό και το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα και έξω.
Ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο και 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες και αλατοπιπερώνουμε.
Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του πουλερικού. Προσθέτουμε το κομμένο πορτοκάλι.
Το αλείφουμε με λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Το καλύπτουμε με τις φέτες μπέικον και το δένουμε.
Το βάζουμε σε ένα ταψί λαδωμένο. Προσθέτουμε το σκόρδο.
Ψήνουμε τη φραγκόκοτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα στους 200 °C. Αφήνουμε να ψηθεί για 30΄, περιχύνουμε με τη μισή μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 °C και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί. Σιγοψήνουμε για 20΄επιπλέον.
Η φραγκόκοτα είναι έτοιμη όταν τρυπάμε το μπούτι και τα υγρά που βγαίνουν είναι διάφανα. Αφήνουμε σκεπασμένο το πουλερικό για 10΄και έπειτα κόβουμε σε μερίδες.
Για τη γαρνιτούρα
Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τον κιμά για 10΄.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για 10΄. Προσθέτουμε το μήλο, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και το κονιάκ.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγα από τα υγρά του ταψιού. Αφήνουμε να σιγοψηθεί για 10΄για να ενωθούν οι γεύσεις.
Τέλος, αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κρουτόν.
Σερβίρουμε τη φραγκόκοτα με τη γαρνιτούρα σε πιατέλα και περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
Θέλετε περισσότερες φανταστικές συνταγές για το γιορτινό τραπέζι; Βρείτε τες όλες εδώ!