Ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι

Εύκολα ψωμάκια με μαγιά, αφράτα και λαχταριστά. Για πρωινό με μαρμελάδα και βούτυρο ή γεμιστά σαν σάντουιτς. Γίνονται και στο φούρνο.

Εύκολη
0:35

10 τεμάχια

15 λεπτά

20 λεπτά

ευκολα ψωμακια με μαγια - ψωμι στο τηγανι

Υλικά

Εξοπλισμός

Πλάστης

Πλάστης

Τηγάνι

Τηγάνι

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ.
  2. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε.
  3. Κάνουμε λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο.
  4. Ανακατεύουμε με μία μαλακή σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
  5. Βουτάμε τα χέρια στο λάδι ή στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο την υγρή ζύμη.
  6. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  7. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.
  8. Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι.
  9. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.
  10. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη πάχους 1 εκατοστό.
  11. Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή κουπ – πατ 7,5 εκατοστών και κόβουμε δίσκους 9-10 κομμάτια.

ΦΟΥΣΚΩΜΑ - ΨΗΣΙΜΟ

  1. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  2. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και τα αραδιάζουμε τα ψωμάκια στη σειρά.
  3. Τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
  4. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30′ να φουσκώσουν.
  5. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία.
  6. Βάζουμε λίγα λίγα τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 5-6′ περίπου από κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά.
  7. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
  8. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με διάφορες γεμίσεις γλυκές ή αλμυρές.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟΣ

  1. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλάσετε και να τα κόψετε με τα χέρια.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια. Μαζεύουμε τις ενώσεις κάτω από τη ζύμη και πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.
  3. Ψήνουμε κανονικά όπως παραπάνω.

Tips

  • Τα ψωμάκια στο τηγάνι, δεν τα κόβουμε οριζόντια με μαχαίρι. Αντί γι’ αυτό, τα χαράζουμε περιμετρικά με ένα πιρούνι (καρφώνοντας γύρω γύρω) και έπειτα τα τραβάμε απαλά για να χωρίσουν στη μέση.
  • Μαγιά:
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1½ κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά σε σκόνη αντί για νωπή μαγιά.
  • Γρήγορο φούσκωμα:
    Τοποθετήστε τη ζύμη σε ζεστό σημείο του σπιτιού για να φουσκώσει πιο γρήγορα. Ιδανικά, σε περιβάλλον με θερμοκρασία 25–30°C.
  • Φούσκωμα στο ψυγείο:
    Αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να τη βάλετε σε λαδωμένο μπολ, σκεπασμένη, στο ψυγείο για ολόκληρη τη νύχτα. Πριν τη χρησιμοποιήσετε, αφήστε τη για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να επανέλθει.
  • Πρόσθετα υλικά για γεύση και υφή:
    Καλαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι μπορούν να προστεθούν στη ζύμη ή να πασπαλιστούν εξωτερικά για να δώσουν ωραία κρούστα και ιδιαίτερη γεύση στα ψωμάκια.
  • Διατήρηση μετά το ψήσιμο:
    Αφού κρυώσουν εντελώς, αποθηκεύστε τα σε σφραγισμένη σακούλα τροφίμων για 2–3 ημέρες, ώστε να διατηρηθούν μαλακά. Μπορούν επίσης να καταψυχθούν για πολλούς μήνες. Όταν χρειαστείτε, ξεπαγώνετε όσα θέλετε και τα ζεσταίνετε στον φούρνο για λίγα λεπτά.
  • Φρυγάνισμα:
    Τα ψωμάκια που έχουν περάσει 2–3 ημέρες, κόψτε τα στη μέση και φρυγανίστε τα. Γίνονται πεντανόστιμα!
  • Αλμυρή παραλλαγή:
    Μπορείτε να δώσετε γεύση στη ζύμη προσθέτοντας βότανα, όπως θυμάρι, ρίγανη ή γλυκάνισο. Γεμίστε τα με τυρί κρέμα, ψιλοκομμένη ντομάτα ή αλλαντικά για εντυπωσιακά finger food.
Απόρρητο