• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
57
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
  • 2 βανίλιες
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 4 αυγά
  • 6 κρόκους
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2 λεμονόκουπες στυμμένες

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

    Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

    Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή μας. Πρώτα φτιάξουμε την κρέμα για την διαφορετική συνταγή για κλασικό γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα,

    • Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί.
    • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε.
    • Προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
    • Προσθέτουμε τις βανίλιες.
    • Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας για να ζεσταθούν λίγο τα αυγά.
    • Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
    • Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.
    • Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο μπολ.
    • Στο ένα βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λιώσει όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή.
    • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 ή 36 εκ.
    • Στρώνουμε ακτινωτά 9 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ένα ένα (ραντίζοντας με το βούτυρο) και φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά έξω από το ταψί.
    • Μάθετε το μυστικό για να βουτυρώνετε σωστά τα σκεύη σας.
    • Ρίχνουμε το μίγμα για την κέρμα στα στρωμένα φύλλα.
    • Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα βανίλιας.
    • Με μια σπάτουλα μπήγουμε τις άκρες από κάτω.
    • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια.
    • Αυτό γίνεται πιο εύκολα, αν για λίγη ώρα το βάλουμε στο ψυγείο ώστε να παγώσει το βούτυρο και να κόβονται σωστά τα κομμάτια χωρίς να διαλύεται το φύλλο για το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα.
    • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο στις χαρακιές.
    • Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια (για να μην ανασηκώνονται στο ψήσιμο).
    • Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα στους 180°C βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά.
    • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε.
    • Αν ψήσουμε στον αέρα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.

    Για το σιρόπι

    • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι από τη συνταγή για γαλακτομπούρεκο σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
    • Δεν ανακατεύουμε ξανά όταν αρχίσει να βράζει.
    • Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8 λεπτά.
    • Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και σιροπιάζουμε το γλυκό.

    Εδώ σας έχω και το μυστικό μου για να πετύχετε το τέλειο γαλακτομπούρεκο!

    Μετά το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή!

    Κάτι μαγειρεύεται