Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια.
- Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη.
- Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ όλα τα λαχανικά με ένα μαχαίρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του.
- Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι, την ψιλοκομμένη ντομάτα και την ζεστή bisque.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε τακτικά.
- Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
- Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά.
- Όταν θα σερβίρετε το κριθαράκι θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.
BISQUE (ΜΠΙΣΚ) ΓΑΡΙΔΑΣ
- Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κεφάλια γαρίδας.
- Τα αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά ανακατεύοντας για 7-8 λεπτά.
- Χοντροκόβουμε τα λαχανικά.
- Τα σοτάρουμε με τα κεφάλια γαρίδας για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ.
- Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Ντεγκλασάρουμε, ανακατεύοντας τα υλικά.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τα κλωνάρια μαϊντανό και το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά.
- Σουρώνουμε την bisque σε ψιλή σίτα, πιέζοντας με κουτάλα τα υλικά να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε.
- Πετάμε τα πολτοποιημένα υλικά.
- Χρησιμοποιούμε τη bisque σαν βάση για σούπες, σάλτσες και ριζότο. Διατηρείται 2 ημέρες στο ψυγείο.