Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια.
Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη.
Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ όλα τα λαχανικά με ένα μαχαίρι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του.
Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, την ψιλοκομμένη ντομάτα και την ζεστή bisque.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε τακτικά.
Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά.
Όταν θα σερβίρετε το κριθαράκι θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.
Για τη bisque (μπισκ) γαρίδας
Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κεφάλια γαρίδας.
Τα αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά ανακατεύοντας για 7-8 λεπτά.
Χοντροκόβουμε τα λαχανικά.
Τα σοτάρουμε με τα κεφάλια γαρίδας για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τον πελτέ.
Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Ντεγκλασάρουμε, ανακατεύοντας τα υλικά.
Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τα κλωνάρια μαϊντανό και το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά.
Σουρώνουμε την bisque σε ψιλή σίτα, πιέζοντας με κουτάλα τα υλικά να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε.
Πετάμε τα πολτοποιημένα υλικά.
Χρησιμοποιούμε τη bisque σαν βάση για σούπες, σάλτσες και ριζότο. Διατηρείται 2 ημέρες στο ψυγείο.