Γεμιστα απο την Αργυρω με ρύζι και μυρωδικά,. Αυτη η συνταγη για γεμιστα  ειναι το καλυτερο ελληνικο φαγητο  με ρύζι, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζανες,...

 

Γεμιστα απο την Αργυρω με ρύζι και μυρωδικά,. Αυτη η συνταγη για γεμιστα  ειναι το καλυτερο ελληνικο φαγητο  με ρύζι, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζανες, κολοκυθακια και άλλα λαχανικά και μυρωδικά και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Νοστιμιά σαν τα  γεμιστά στο ταψί δεν υπάρχει!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
6084
  • 6 ντομάτες
  • 3 μελιτζάνες
  • 3 πιπεριές
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 1 κολοκύθακια
  • 12 κ.σ. ρύζι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. σταφίδα
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 1 ματσ. δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 468 Θερμίδες
    (kcal)
  • 39.1 35% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 32 50% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 4 15% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Διαλέγουμε ντομάτες με χοντρή σάρκα

Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε τα λαχανικά μας και βγεί στο ταψί η γέμιση

Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι 3/4

Εκτελεση

Ξεκιναμε πλένοντας όλα τα λαχανικά, μπορεις να την δεις με τα βηματα της.

Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ την κάθε πώς να αδειάσεις σωστά τις ντομάτες για γεμιστά (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά στο γέμισμα και στο ψήσιμο τα γεμιστά μας.

Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας..

Την αλέθουμε στο μπλέντερ και την κανουμε σάλτσα.

Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.

Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.

Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ το πάνω μέρος της αδειάσεις τις πιπεριές για γεμιστά και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.

Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνα για γεμιστα ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.

Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.

Γέμιση

Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη ψίχα της ντομάτας.

Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′.

Προσθέτουμε το κολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαραθούν.

Προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τη σταφίδα και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση.

Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.

Στο φούρνο

Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.

Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε το ταψί.

Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.

Έπειτα, αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα. Είναι απίθανα την επόμενη ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Για πετυχημένα γεμιστά

Για να πετύχεις την συνταγή σου ακολουθησε τις συμβουλες μου

Επιλέγουμε ντομάτες με χοντρή & σφιχτή σάρκα σάρκα.

Μην ψιλοκόβεις πιπεριά μέσα στη γέμιση. Όταν ψηθεί και μείνει θα βαρύνουν τα γεμιστά και θα βγάζουν πίκρα στο τέλος.

Στο άνοιγμα των λαχανικών φρόντισε να μη σκίσεις τη σάρκα γιατί θα αδειάσουν τα γεμιστά στο ψήσιμο.

Μερικά αμπελόφυλλα τυλιγμένα με γέμιση μέσα στο ταψί με τα γεμιστά απογειώνουν τη φαγητο.

Αν ακολουθήσεις τη συμβουλή μου, το ρύζι  δε θα σου λασπώσει ποτέ.

Βίντεο

Εσύ τι γεμιστά θα φτιάξεις;

Κάτι μαγειρεύεται