Γεμιστό αρνίσιο μπούτι με ξινομυζήθρα Πάρου

Υλικά

Για το γεμιστό αρνίσιο μπούτι

  • 1½ kg αρνίσιο μπούτι (ξεκοκαλισμένο έτοιμο για ρολό)
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 1 ματσ. σέσκουλα
  • 1 ματσ. λάπαθα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (μικρά)
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • Λίγες κληματόβεργες

Προετοιμασία

Για το αρνί ρολό γεμιστό με τυρί, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το αρνίσιο μπούτι για να μπορέσουμε να τυλίξουμε το ρολό.

Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το κρασί.

Το τρίβουμε καλά με το κρασί (σαν να κάνουμε μασάζ).

Το αφήνουμε ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση για το αρνί ρολό γεμιστό με τυρί. Εάν το αφήσουμε μια νύχτα στο ψυγείο θα γίνει τέλειο!

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε σε μεγάλο μπολ τα λάπαθα, τα σέσκουλα, τον άνηθο, το μάραθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε το αυγό, την ξινομυζήθρα και τα ζυμώνουμε να γίνουν σαν πάστα.

Για το αρνίσιο μπούτι στο ταψί

Στρώνουμε τις κληματόβεργες σε ταψί.

Βγάζουμε το μπούτι από το κρασί.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Απλώνουμε με το χέρι σε όλη την επιφάνειά του τη γέμιση-πάστα.

Το τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.

Το ραντίζουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και το αλείφουμε με τα χέρια.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βουτάμε για λίγο την μπόλια σε χλιαρό νερό.

Τυλίγουμε το ρολό καλά με την μπόλια και το δένουμε για να κρατήσει το σχήμα του. Αυτό θα βοηθήσει το ρολό να παραμείνει ζουμερό σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Το ακουμπάμε επάνω στις κληματόβεργες.

Το ψήνουμε σε φούρνο στους 180°C για περίπου 2 ώρες και 15΄, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα. Όταν ψηθεί η μπόλια, θα έχει σχεδόν λιώσει.

Αφαιρούμε τον σπάγκο και κόβουμε το κρέας σε φέτες.

Αν σας άρεσε το αρνί ρολό γεμιστό με τυρί, δείτε και την παρακάτω συνταγή.

https://www.argiro.gr/recipe/gemisto-arnisio-mpouti-me-xinomuzithra-parou/