Γιουβαρλάκια αυγολεμονο σαν της μαμας απο την Αργυρω. Γιουβαρλακια σουπα λεμονατα.

Γιουβαρλάκια αυγολεμονο σαν της μαμας απο την Αργυρω. Γιουβαρλακια σουπα λεμονατα.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
5494

Για τα γιουβαρλάκια

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 αυγό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σούπα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε μικρά καρέ
  • 1 μικρή σελινόριζα σε μικρά καρέ (300 γρ.)
  • 1 πατάτα σε μικρά καρέ
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1½ lt νερό ζεστό
  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εύκολη συνταγή της Αργυρώς που θα τη φτιάχνετε ξανά και ξανά. Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό που φτιάχνεται με πολλούς τρόπους. Σούπα με αυγολέμονο, με λαχανικά, χωρίς αυγό, ή κοκκινιστά. Διαβάστε όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές για να δείτε ποια συνταγή αγαπάτε περισσότερο. Τα κλασικά γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ρύζι και λαχανικά είναι μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά. Από τη γιαγιά στη μαμά και από τη μαμά στη κόρη. Ένα άκρως μαμαδίστικο φαγητό που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι. Ζεστό, χαλαρωτικό και θρεπτικό, ιδανικό για κάθε περίσταση. Περιχύστε με αυγολέμονο στο τέλος και θα δείτε τη διαφορά.

    Για τα κλασικά γιουβαρλάκια

    Προετοιμάζουμε το ρύζι βάζοντάς το σε ένα μπολ και καλύπτοντας το με μπόλικο νερό.

    Το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, και πριν το χρησιμοποιήσουμε το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.

    Σε μπολ, βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το προετοιμασμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.

    Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει.

    Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε δίσκο.

    Η σούπα γιουβαρλακια

    Καθαρίζουμε και κόβουμε με μαχαίρι όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά.

    Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.

    Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.

    Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι στο τέλος του βρασμού.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και περιμένουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

    Αυγολεμονο για γιουβαρλακια

     

    Σε μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ.

    Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές.

    Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.

    Αν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το φαγητό (πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά) είναι απαραίτητο το κορν φλάουρ, για να μην κόψει το αυγολέμονο.

    Εναλακτικη σαλτσα

    Αραιώνουμε το μίγμα λεμόνι-κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1 ½ φλ.) του φαγητού.

    Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.

    Περιχύνουμε το φαγητό με τη σαλτσα ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά.

    Τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο, πολύ λεπτά ψιλοκομμένο.

    Γιουβαρλάκια αυγολέμονο της Αργυρώς
    Γιουβαρλάκια αυγολέμονο της Αργυρώς

    Γιουβαρλακια σαν της γιαγιας

    Φροντίζουμε να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να πετύχουμε ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.

    Μπορείτε αν θέλετε, να πανάρετε τα γιουβαρλάκια σε αλεύρι και να ακολουθήσετε τη διαδικασία όπως παραπάνω, για πιο πυκνή σάλτσα .

    Με αλλη σαλτσα;

    Ένας άλλος τρόπος να δέσετε τη σάλτσα, είναι να φτιάξετε ελαφρύ ρου.

    Δηλαδή,

    Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

    Ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.

    Το μείγμα (ρου), αφού κρυώσει, το ρίχνουμε λίγο λίγο στο ζωμό του φαγητού.

    Έτσι ελέγχουμε την πυκνότητα που θέλουμε για τη σάλτσα.

    Αν περισσέψει λίγο ρου, το βάζουμε σε βάζο και το αφήνουμε για μελλοντική χρήση.

    Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λιεζόν από κρόκο αυγού και λίγη κρέμα ή γιαούρτι ή εβαπορέ γάλα.

     

    Βίντεο

    Ποιά γιουβαρλάκια προτιμάς;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για κάθε είδος μαγειρέματος
    Μάθε από την Αργυρώ
    Μυστικά για κάθε είδος μαγειρέματος
    Μυστικά από την Αργυρώ
    Ευ Ζην
    Κάτι μαγειρεύεται