Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις για να ψήσουμε το χοιρινό γκιούλμπασι στη λαδόκολλα. Απλώνουμε σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια σπάγκο ψησίματος. Βάζουμε πάνω 2 μεγάλες λαδόκολλες (θα τυλίξουμε σε πακέτο το φαγητό).
Βάζουμε σε μπολ το χοιρινό, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές, τις πατάτες, το τυρί, τη ρίγανη, τις πιπερίτσες, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.
Τα βάζουμε στις απλωμένες λαδόκολλες. Τυλίγουμε σε πακέτο και δένουμε σταυρωτά το σπάγκο. Απλώνουμε αλουμινόχαρτο στο ταψί και βάζουμε πάνω το πακέτο. Ψήνουμε για 2 ώρες και 30΄στους 170 βαθμούς C χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
Το γκιούλμπασι θα ψηθεί στο δικό του ζουμί και θα γίνει υπέροχο! Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσουμε στο ψυγείο. Πριν το ψήσιμο το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 30΄. Το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από το χοιρινό και το τυρί, καθώς και τα απαραίτητα σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D. Συνδυάστε το με λίγο ρύζι, πατάτα φούρνου, κινόα και θα έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα προσλαμβάνοντας και του απαραίτητους υδατάνθρακες. Προκαθορίστε τη μερίδα σας ώστε να είστε βέβαιοι ότι οι προσλαμβανόμενες θερμίδες δεν θα σας ξεφύγουν.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Δείτε στα μυστικά μου πώς μαγειρεύεται το κάθε κομμάτι του χοιρινού, για να κάνετε πάντα τα πιο επιτυχημένα μαγειρέματα.