Η συνταγή γκιούλμπασι είναι απλά μοναδική .Ζουμερό κρέας όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει! Φτιάξτε το και θα με...

Η συνταγή γκιούλμπασι είναι απλά μοναδική .Ζουμερό κρέας όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει! Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 30 λεπτά
386
  • 1 ½ kg χοιρινό μπούτι κομμένο σε μπουκιές
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
  • 2-3 σκελ. σκόρδο
  • 3 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε καρέ
  • 4 πατάτες κομμένες σε καρέ
  • 250 γρ. πικάντικη κεφαλογραβιέρα κομμένη σε καρέ
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες σπασμένες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 580 Θερμίδες
    (kcal)
  • 55% Λιπαρά
  • 5% Υδατ/κες
  • 40% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το γκιούλμπασι!

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για να ψήσουμε το χοιρινό γκιούλμπασι στη λαδόκολλα.

Απλώνουμε σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια σπάγκο ψησίματος.

Βάζουμε πάνω 2 μεγάλες λαδόκολλες (θα τυλίξουμε σε πακέτο το φαγητό).

Βάζουμε σε μπολ το χοιρινό, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές, τις πατάτες, το τυρί, τη ρίγανη, τις πιπερίτσες, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.

Τα βάζουμε στις απλωμένες λαδόκολλες.

Τυλίγουμε σε πακέτο και δένουμε σταυρωτά το σπάγκο.

Απλώνουμε αλουμινόχαρτο στο ταψί και βάζουμε πάνω το πακέτο.

Ψήνουμε για 2 ώρες και 30΄στους 170°C χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

Το γκιούλμπασι θα ψηθεί στο δικό του ζουμί και θα γίνει υπέροχο.

Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσουμε στο ψυγείο. Πριν το ψήσιμο το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 30΄.

Το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Οδηγός Μαγειρικής

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από το χοιρινό και το τυρί, καθώς και τα απαραίτητα σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D. Συνδυάστε το με λίγο ρύζι, πατάτα φούρνου, κινόα και θα έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα προσλαμβάνοντας και του απαραίτητους υδατάνθρακες. Προκαθορίστε τη μερίδα σας ώστε να είστε βέβαιοι ότι οι προσλαμβανόμενες θερμίδες δεν θα σας ξεφύγουν.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται