Chutney δαμάσκηνο

Υλικά

Για το chutney δαμάσκηνο

  • 1 φλ. ξίδι κόκκινο από κρασί
  • 2 πορτοκάλια τις φλούδες τους
  • 1/2 φλ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 5 σπόρους κάρδαμου
  • 1/2 κ.γ. σπόρους κόκκινο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο
  • 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλα
  • 600 γρ. ανάμικτα λευκά και μαύρα δαμάσκηνα Σκοπέλου
  • 2 κ.γ. ανθόνερο

Για τo chutney δαμάσκηνο

Για το γλυκόξινο τσάτνεϊ δαμάσκηνο, καθαρίζουμε πρώτα τα δαμάσκηνα από τα κουκούτσια.

Κόβουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια σαν σπιρτόξυλα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι, τις φλούδες πορτοκάλι, το χυμό, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά κάρδαμο, κόλιανδρο και κανέλα.

Τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει βράση το υγρό και λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.

Σιγοβράζουμε για περίπου 15 έως 20 λεπτά να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα δαμάσκηνα και τις φλούδες πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε σε αποστειρωμένο βάζο.

Συνεχίζουμε να βράζουμε για λίγα λεπτά το σιρόπι, έως ότου πυκνώσει αρκετά.

Ρίχνουμε μέσα το ανθόνερο.

Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι τα δαμάσκηνα και τις φλούδες.

Διατηρούμε το chutney στο ψυγείο, αφού κρυώσει.

Δείτε ακόμα το chutney ψητής μελιτζάνας εδώ:

https://www.argiro.gr/recipe/glykoksini-marmelada-damaskino-portokali-kai-anthonero/