Γρήγορη μαρμελάδα μανταρίνι

Υλικά

Για τη μαρμελάδα μανταρίνι

  • 20 μανταρίνια μέτρια σε μέγεθος (ώριμα-σφιχτά και ακέρωτα)
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό του)

Για τη μαρμελάδα μανταρίνι

Διαλέγουμε ακέρωτα μανταρίνια, μέτρια σε μέγεθος, ώριμα αλλά σφιχτά και κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσια. (Αλλιώς αφαιρούμε τα κουκούτσια).

Πλένουμε τα μανταρίνια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βυθίζουμε τα μανταρίνια ολόκληρα και βράζουμε για 4-5′.

Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους.

Πετάμε το νερό.

Μετά, με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα μανταρίνια σε λεπτές φέτες με τη σάρκα και τη φλούδα μαζί.

Με ψαλίδι, αφαιρούμε τις λεπτές λευκές μεμβράνες στις ενώσεις.

Αν υπάρχουν κουκούτσια, τα συγκεντρώνουμε όλα και τα δένουμε σε τουλπάνι. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη και θα βοηθήσουν στο να δέσει ωραία η μαρμελάδα.

Μετά το βράσιμο, αφαιρούμε το τουλπάνι με τα κουκούτσια, αφού το στύψουμε πολύ καλά.

Σε καθαρή κατσαρόλα με χοντρή βάση, ρίχνουμε τα μανταρίνια και 5 φλ. νερό.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 ´ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά η φλούδα.

Τότε, προσθέτουμε τα 3 φλ. ζάχαρη.

Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.

Από την ώρα που θα πάρει βράση, ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα.

Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 30′ μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να πυκνώσει.

Στα τελευταία λεπτά του βρασμού, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.

Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μανταρίνι μέχρι πάνω.

Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας κι αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό σημείο της κουζίνας.

Αν ανοίξουμε ένα βάζο το συντηρούμε στο ψυγείο.

Μυστικά

Όταν η μαρμελάδα αφήνει παχιά στρώση που στέκεται στη ράχη της κουτάλας, τότε είναι έτοιμη.

Συγκεκριμένα, τραβάμε μια δαχτυλιά στην ράχη της κουτάλας με τη μαρμελάδα. Αν ο δρόμος που χαράξαμε μείνει ανοιχτός η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν κλείσει, τότε σημαίνει ότι θέλει ακόμα λίγα επιπλέον λεπτά βράσιμο.

Παγώνουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά.

Βάζουμε λίγη μαρμελάδα επάνω στο παγωμένο πιάτο.

Το βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3′.

Αγγίξτε τη μαρμελάδα στο πιάτο και αν κάνει ρυτίδες είναι έτοιμη. Αν τρέχει και είναι ρευστή, θέλει βράσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.

Δείτε ακόμα περισσότερα μυστικά για τέλεια μαρμελάδα εδώ:

https://www.argiro.gr/recipe/grigori-marmelada-mantarini/