Για το γρήγορο ψωµί
Για το ψωμί ολικής αλέσεως, βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ.
Τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και αφράτη ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε 5΄, να αφρατέψει καλά.
Της δίνουμε σφαιρικό σχήμα.
Την πατάμε ελαφρά στην κορυφή, να ισιώσει.
Τη βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά την επιφάνεια με βαθιές χαρακιές.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σπόρους στην επιφάνεια.
Ψήνουμε το καρβέλι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, τελευταία σχάρα, μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και να ροδίσει καλά, περίπου 35΄.