Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες γάμπαρη από το κέλυφος και αφαιρούμε το έντερο από την ράχη.
- Αφήνουμε μερικά κεφάλια της για το γαρνίρισμα του πιάτου.
- Με τα κελύφη, τα υπόλοιπα κεφάλια και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην σάλτσα, φτιάχνουμε πλούσιο ζωμό με γεύση θάλασσας για να την ενισχύσουμε.
- Για τον ζωμό χρησιμοποιούμε τα κελύφη, λίγα κεφάλια από τις γαρίδες και ένα κομμάτι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην σάλτσα.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη γαρίδας που καθαρίσαμε καθώς και λίγα από τα κεφάλια γαρίδας.
- Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2’ -3’, μέχρι να αλλάξουν χρώμα να καούν και να κοκκινίσουν
- Προσθέτουμε μισό κρεμμύδι, μισό καρότο, 1 σκ. σκόρδο, μισό κλωνάρι σέλερι, 1 φλούδα πράσο, 1 φλούδα φινόκιο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε 2-3 ντοματίνια και αφήνουμε να ψηθούν για 1’.
- Σβήνουμε με ένα σφηνάκι κονιάκ.
- Συμπληρώνουμε 1/2 λίτρο ζεστό νερό, λίγους κόκκους πιπέρι 1 δαφνόφυλλο, λίγο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανό.
- Βράζουμε τον ζωμό για 20’.
- Σουρώνουμε
ΣΑΛΤΣΑ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
- Σοτάρουμε τις γαρίδες γάμπαρη συνολικά και από τις δυο πλευρές για 1 – 1½ λεπτό μέχρι να κοκκινίσουν.
- Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις σκεπάζουμε.
- Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο ψιλοκομμένα.
- Σοτάρουμε για 3-4’ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
- Σοτάρουμε για 1-2’ ανακατεύοντας.
- Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε να γλασάρει η σάλτσα στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό.
- Βράζουμε την σάλτσα για 10’ να μελώσει.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ωστόσο βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία τους.
- Όπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά και στάζουν, με μία τσιμπίδα, τα ρίχνουμε στην σάλτσα.
- Τα βράζουμε για 1-2´, ανακατεύοντας κυκλικά με την τσιμπίδα στο κέντρο του τηγανιού.
- Στο τελευταίο λεπτό βρασμού προσθέτουμε ξανά τις μισομαγειρεμένες γαρίδες καθώς και όλα τα υγρά που έχουν αφήσει στο πιάτο.
- Βράζουμε για 1-2’ κι αν χρειαστεί υγρασία προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζωμό ή νερό που έβρασαν τα λιγκουίνι.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε την φωτιά.
- Αμέσως πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.
Tips
- Τις διατηρούμε προφυλαγμένες από αέρα για να μην στεγνώσουν.