Ηπειρώτικη τραχανόπιτα

Ηπειρώτικη τραχανόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ξινό τραχανά και φέτα

Δύσκολη
1:15

14

15 λεπτά

1 ώρα

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου | Παραδοσιακή τραχανόπιτα με ξινό τραχανά και με φέτα. τραχανόπιτα- παραδοσιακη τραχανοπιτα- τραχανοπιτα με ξινο τραχανα

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ

  1. Bράζουμε πρώτα το γάλα σε κατσαρόλα
  2. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα.
  3. Αφού βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη φέτα και το γαλοτύρι Ηπείρου.
  5. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι.
  6. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
  7. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Σε ρηχό ταψί για πίτα στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και αδειάζουμε τη γέμιση.
  9. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα.
  10. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα.
  11. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
  12. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ.

  1. Η παραδοσιακή ηπειρώτικη τυρόπιτα με τραχανά, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και πιο ιδιαίτερες πίτες. Η χρήση του τραχανά σε μια πίτα σήμερα φαίνεται περίεργη αλλά τα παλιότερα χρόνια, η κάθε νοικοκυρά της Ηπείρου έφτιαχνε κάθε χρόνο τραχανά.
  2. Έτσι το καλοκαίρι όπου το γάλα ήταν άφθονο, «απλώνανε» τραχανά, γλυκό ή αλμυρό για να τον έχουνε στη διάθεσή τους όλο το χρόνο.

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ

    Τυρόπιτα Περέκ

Απόρρητο