Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Σε περίπτωση που βάλουμε μεγάλα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκαλο και το μελάνι (με γάντια). Τρυπάμε κάτω κάτω και ρίχνουμε μπόλικο τρεχούμενο νερό, πλένοντάς τα πολύ καλά, να φύγει η άμμος από το εσωτερικό.
- Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες (ροδέλες) και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.
- Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε αυτό το στάδιο, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Διατηρούνται για 1 ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου στο ράφι με την πιο δυνατή ψύξη.
ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
- Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα.
- Αφαιρούμε το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φλ. βραστό νερό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.
- Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι.
- Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο.
- Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ και εκεί. Δεν ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από την φωτιά.
- Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του.