• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
166
  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γρ.
  • 250 γρ. λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο
  • 300 γρ. φιστίκι Αιγίνης ωμή ψίχα (ψιλοκομμένη)
  • 3 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο
  • αποξηραμένα ροδοπέταλα για το γαρνίρισμα (βρώσιμα που βρίσκετε σε καταστήματα μπαχαρικών)
  • Για το σιρόπι
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. ανθόνερο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κανταΐφι σιροπιαστό της γιαγιάς

    Κανταΐφι σιροπιαστό της γιαγιάς

    Αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό ταψιού που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Μια συνταγή της Αργυρώς για να φτιάξετε το πιο εύκολο κανταΐφι που θα σας θυμίσει το γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά στο μεγάλο ταψί και εξαφανιζόταν στο λεπτό. Εύκολο και πεντανόστιμο αυτό το γλυκό σερβίρετέ το σε γιορτινό τραπέζι και θα παραμιλάνε οι πάντες! 

    Για το σιροπιαστό κανταΐφι της γιαγιάς, το πιο εύκολο κανταΐφι στο ταψί, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο

    • Τοποθετούμε το φύλλο στον πάγκο εργασίας και το ξαίνουμε αφρατεύοντας τις κλωστές του με τα χέρια.
    • Κρατάμε 2-3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε λίγο λίγο με το υπόλοιπο, όλο το κανταΐφι, αφρατεύοντάς το με τα χέρια, ώστε να βουτυρωθεί παντού.
    • Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί 34 εκ. και κάνουμε μία στρώση το μισό βουτυρωμένο κανταΐφι.
    • Σε μπολ βάζουμε το φιστίκι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φρυγανιά.
    • Τα ανακατεύουμε και τα κάνουμε μια στρώση σε όλη την επιφάνεια του κανταϊφιού.
    • Ραντίζουμε με το ανθόνερο, καλύπτουμε με το υπόλοιπο βουτυρωμένο κανταΐφι, σκεπάζοντας τα υλικά. Ραντίζουμε με όσο βούτυρο έχει περισσέψει.
    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, Στις αντιστάσεις για 45΄περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το κανταΐφι. Αν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία (140-150 βαθμούς C) και ψήστε το μέχρι να ροδίσει καλά.
    • Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά, μέχρι να ποτίσει και να ρουφήξει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά. Για να έχει επιτυχία το γλυκό, ψήστε το να ροδίσει καλά πάνω και κάτω. Μπορείτε να το αναποδογυρίσετε σε μεγαλύτερο ταψί και να συνεχίσετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά επιπλέον ώστε να ροδίσει πολύ καλά.

    Για το σιρόπι

    • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
    • Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4-5΄ και αφήνουμε λίγο το σιρόπι  να σταθεί για 10΄πριν το ρίξουμε στο γλυκό.

    Αγαπάτε τα γλυκά ταψιού; Εδώ θα βρείτε περισσότερες φανταστικές συνταγές για τα ωραιότερα γλυκά ταψιού που έχετε δοκιμάσει.

    Αν σας άρεσε το σιροπιαστό κανταΐφι της γιαγιάς, σίγουρα θα λατρέψετε και το παρακάτω γλυκό

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται