Σαμουσάδες Μάνης με αρώματα από πορτοκάλι, γαρύφαλλο, σουσάμι καβουρδισμένο σε ένα τραγανό, σιροπιαστό γλυκό.

Σαμουσάδες Μάνης με αρώματα από πορτοκάλι, γαρύφαλλο, σουσάμι καβουρδισμένο σε ένα τραγανό, σιροπιαστό γλυκό.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
  • αναμονή 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Για το τελείωμα
  • Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
  • 16 γαρύφαλλα

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. καρύδια
  • 250 γρ. αμύγδαλα
  • 150 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • Για το σιρόπι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Γέμιση

    Κόβουμε στο μπλέντερ καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι και ζάχαρη σε δόσεις. Λίγα λίγα κάθε φορά γιατί δεν πρέπει να γίνουν σκόνη.

    Τα βάζουμε σε ένα μπολ

    Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά, το ξύσμα και ανακατεύουμε.

    Φύλλα

    Βάζουμε τα υλικά, αλεύρι, αλάτι, λάδι, πορτοκάλι, νερό, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να βραχεί το αλεύρι.

    Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.

    Χωρίζουμε σε 4 μέρη. Σκεπάζουμε και ξεκουράζουμε για 1 ώρα.

    Ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.

    Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυγά στη ζύμη αντικαθιστώντας το νερό.

    Τινάζουμε με πινέλο το περιττό αλεύρι από την επιφάνεια του φύλλου.

    Βουτυρώνουμε με μπόλικο βούτυρο.

    Πασπαλίζουμε με 1/4 από τη γέμιση όλη την επιφάνεια του φύλλου.

    Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια

    Πασπαλίζουμε με 1/4 γέμισης.

    Τυλίγουμε σε ρολό, βουτυρώνοντας το φύλλο που τυλίγεται, χωρίς να το σφίγγουμε.

    Το ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί (η στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί )με την ένωση προς τα κάτω.

    Όμοια φτιάχνουμε και το άλλο κομμάτι με τα υπόλοιπα υλικά.

    Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε με βούτυρο ολόγυρα.

    Χαράζουμε σε λοξά (ή τρίγωνα κομμάτια) και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο πάνω σε κάθε κομμάτι.

    Όπως πιέζουμε το γαρύφαλλο πιέζουμε ελαφρά το ρολό να χάσει το στρογγυλό σχήμα.

    Περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε ανάμεσα στα κοψίματα του φύλλου.

    Ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC, ιδανικά στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα.

    Για 1 ώρα για ομοιόμορφο ρόδισμα. Εναλλακτικά στους 160 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’.

    Αν πάρει γρήγορα χρώμα σκεπάζουμε με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα μέχρι μέσα.

    Αφήνουμε να κρυώσουν.

    Σιρόπι

    Βάζουμε νερό και ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 3’ από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Ρίχνουμε το λεμόνι και το μέλι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1’.

    Βουτάμε ένα ένα κομμάτι στο ζεστό σιρόπι να ρουφήξει.

    Όμοια σιροπιάζουμε και τα υπόλοιπα.

    Αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν τελείως.

    Την επόμενη ημέρα τα ξανά βουτάμε στο σιρόπι αν θέλουμε πιο μελωμένο αποτέλεσμα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται