Καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο

Υλικά

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο

  • 1 kg μικρά, μακρόστενα ξερά κρεμμύδια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 4 αποξηραμένα τσαπελόσυκα Εύβοιας
  • 4 απυρήνωτα δαμάσκηνα
  • 1 φλ. μαυροδάφνη Πατρών
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Ξεκινάμε προθερμαίνοντας πρώτα το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160°C στις αντιστάσεις.

Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και ζεματάμε τα κρεμμύδια ολόκληρα με τη φλούδα τους για μισό λεπτό.

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε κρύο νερό.

Τα ξεφλουδίζουμε ένα ένα και τα αφήνουμε ολόκληρα.

Τα ρίχνουμε σε λαμαρίνα. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.

Κόβουμε τα τσαπελόσυκα σε 3-4 φέτες το κάθε ένα και τα δαμάσκηνα στη μέση. Τα τοποθετούμε στο ταψί.

Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και τα περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη.

Καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε καλά τις ενώσεις γύρω γύρω.

Ψήνουμε για 45΄. Αφού μισοψηθούν, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τα ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο με το ταψί ξεσκέπαστο για περίπου 30΄, έως ότου αρχίσουν τα κρεμμύδια να καραμελώνουν. Το ζουμάκι τους θα πρέπει να έχει τη μορφή που έχει το μέλι, πυκνό και παχύρρευστο.

Συνοδέψτε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο την νηστίσιμη φάβα.

Αν σας άρεσαν τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο, σίγουρα θα λατρέψετε και την παρακάτω μοναδική συνταγή

https://www.argiro.gr/recipe/karamelomena-kremmudia-sto-fourno/