Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια όπως τη φτιάχνουμε στην Πάρο όλο το χρόνο, απαραιτήτως 1-2 φορές την εβδομάδα. Όλα τα μυστικά για βελούδινη φάβα και σωστά...

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια όπως τη φτιάχνουμε στην Πάρο όλο το χρόνο, απαραιτήτως 1-2 φορές την εβδομάδα. Όλα τα μυστικά για βελούδινη φάβα και σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη φάβα

  • 500 γρ. φάβα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 1½ lt νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη προαιρετικά
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. πετιμέζι
  • 2 κ.σ. κάπαρη προαιρετικά

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη φάβα

    Βάζουμε πρώτα τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό.

    Αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσει.

    Τη στραγγίζουμε.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.

    Σοτάρουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, για τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, με το θυμάρι, ανακατεύοντας τακτικά και αφήνουμε για 6-7′ λεπτά να γυαλίσουν τα κρεμμύδια χωρίς να πάρουν χρώμα.

    Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό.

    Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τη φάβα να πάρει βράση.

    Μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να βράζει η φάβα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι.

    Με μία κουτάλα αφαιρούμε τον σκούρο αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της φάβας.

    Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο).

    Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει στην κατσαρόλα.

    Αφήνουμε σχεδόν μέχρι η φάβα να να λιώσει από το βράσιμο.

    Αλατίζουμε στο τέλος του βρασμού.

    Πολτοποιούμε τη φάβα για πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ.

    Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα.

    Διαφήμιση

    Για το σερβίρισμα

    Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να παντρέψουμε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια.

    Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

    Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες ή σε καρέ.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10′ ανακατεύοντας τα τακτικά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα, να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αποβάλλοντας τα σάκχαρα τους.

    Προσθέτουμε το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ξύδι για λίγα λεπτά.

    Τότε προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε να καραμελώσουν κι άλλο τα κρεμμύδια.

    Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είτε τα σερβίρουμε πάνω στη φάβα, είτε τα μπλέκουμε μαζί με τη φάβα τα «παντρεύουμε» στο τηγάνι. Δηλαδή στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε φάβα φρέσκια ή φάβα που έμεινε από το χθεσινό τραπέζι κι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι ελαφρά να ζεσταθεί η φάβα.

    Για τη "παντρεμένη φάβα"

    Η «παντρεμένη» φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι το αγαπημένο φαγητό των παριανών και φτιάχνεται στα παριανά σπίτια σχεδόν κάθε βδομάδα όλο το χρόνο.

    Στην Πάρο όπου και αυτή η συνταγή φτιάχνεται απαραιτήτως το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε πετιμέζι ή γλυκάδι. Το γλυκάδι είναι παλαιωμένο ξύδι από κόκκινο κρασί κι έχει μια ελαφριά γλύκα. Φτιάχνεται όμως σε μικρή ποσότητα και σπάνια βρίσκει κάποιος να αγοράσει. Αντίθετα αυτό το σπάνιο και εξαιρετικό υλικό που το χρησιμοποιούμε κυρίως σε λαγό στιφάδο, χταπόδι στιφάδο και μοσχάρι, ανταλλάσσεται μεταξύ ντόπιων που έχουν μεράκι με τα προϊόντα, με κάποιο άλλο δυσεύρετο και σπάνιο παριανό προϊόν.

    Μυστικά

    Η φάβα ένα υλικό αγαπημένο στην κουζίνα των νησιών μας έχει κάποια μυστικά που αν τα προσέξεις στην αρχή τότε θα βγει λεία με βελούδινη υφή σαν την καλύτερη μους του κόσμου.

    Δεν χρειάζεται πολλά υλικά. Λίγα απλά υλικά και λίγη υπομονή.

    Η φάβα στο βράσιμο της δεν χρειάζεται πολύ νερό, αντίθετα όμως χρειάζεται πολύ χαμηλή φωτιά στον βρασμό της. Για τα 500 γραµ. φάβας το 1,5 λίτρο νερό είναι υπεραρκετό.

    Ο χαμηλός βρασμός θα κάνει την φάβα να λιώσει και να γίνει λεία και βελούδινη ακόμα κι αν την ανακατέψεις στο τέλος αφού χυλώσει καλά , απλά με μια ξύλινη κουτάλα. Δηλαδή αυτό που λέω είναι ότι η φάβα θέλει υπομονή και πολύ χαμηλή φωτιά.

    Η φάβα έχει την ιδιότητα να πιάνει στη βάση της κατσαρόλας. Γι’ αυτό θα πρέπει να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει, από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Αφού βάλουμε το νερό στη φάβα και πάρει βράση θα αφαιρέσουμε τους αφρούς από την επιφάνεια και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά κάτω από το μεσαίο. Ίσα που να κοχλάζει.

    Όταν πλέον διαλυθεί το κρεμμύδι που βάλαμε στη φάβα και λιώσει τελείως, τότε και η φάβα θα έχει γίνει κρέμα. Αυτή είναι η ένδειξη ότι η φάβα είναι έτοιμη. Όταν λιώσει τελείως το κρεμμύδι σημαίνει ότι και η φάβα έχει λιώσει και έχει βράσει.

    Στα παριανά νοικοκυριά την περνούν από μύλο λαχανικών ή την ανακατεύουν πολύ γρήγορα προσθέτοντας ωμό ελαιόλαδο. Έτσι λιώνει και το παραμικρό κομματάκι φάβας.

    Για πιο βελούδινο και λείο αποτέλεσμα περάστε την με την ραβδομπλέντερ να γίνει βελούδο.

    Το νερό που βάζω στη φάβα είναι μετρημένο για να βράσει σε χαμηλή φωτιά και είναι αρκετό χωρίς να προσθέσετε άλλο στην πορεία.

    Την φάβα επειδή βράζει για αρκετή ώρα την αλατίζουμε πάντα στο τέλος.

    Αν χρειαστεί να πρόσθετε νερό,  που δεν θα χρειαστεί σας το εγγυώμαι, θα πρέπει να βάλετε μόνο ζεστό νερό για να μην κοπεί ο βρασμός της φάβας.

    Η ζεστή φάβα έχει την ιδιότητα να σχηματίζει κρούστα σαν πέτσα σκληρή στην επιφάνεια της όταν είναι εκτεθειμένη. Γι αυτό, πρέπει αμέσως καυτή όπως είναι η φάβα να την σκεπάσουμε με μεμβράνη που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια της ώστε να κρυώσει τελείως και να παραμείνει μαλακή με βελούδινη υφή.

    Η φάβα που περισσεύει συντηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

    Η φάβα δεν ζεσταίνεται σκέτη αν θέλετε να την καταναλώσετε πρέπει να τη βάλετε στο τηγάνι ή σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και να την αφήσετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ποτέ ποτέ μέχρι να πάρει θερμοκρασία.

    Εναλλακτικά την παντρεύετε με καραμελωμένα κρεμμύδια όπως κάνουμε στο νησί μου στην Πάρο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×