• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
609
  • Στερεά υλικά
  • 2 φλ. αλεύρι
  • 2 κ.γλ. μπέικιν
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 βανίλιες
  • Υγρά υλικά
  • 1 φλ. σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο κλπ)
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 450 γραμ. κολοκύθα πουρέ (ψημένη)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για το κέικ κολοκύθας με πλούσιο άρωμα και τέλειο χρώμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ψητή κολοκύθα που θα πολτοποιήσετε σε πουρέ. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε την κίτρινη κολοκύθα, και θα τη σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως και να πιει όλα τα υγρά της.

    Για το μίγμα

    Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με σύρμα.

    Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε με σύρμα η μίξερ χειρός.

    Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα ή με σπάτουλα να ενωθούν σε ένα παχύ μείγμα.

    Απλώνουμε το μείγμα ιδανικά σε ένα λαδωμένο ταψί 23×33 εκ.

    Για το ψήσιμο

    Θα ψήσουμε το κέικ με ηλιέλαιο στους 170 °C, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 160 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα.

    Ψήνουμε για περίπου 50΄ μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ελέγξουμε το κέντρο της ότι στέγνωσε σωστά.

    Αν ψήσετε στον αέρα θέλει λιγότερο χρόνο κατά 10΄ περίπου.

    Δεν θα βγάλετε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξετε το κέντρο του.

    Θα βυθίσετε τη λάμα από ένα μαχαίρι στο κέντρο του κι αν βγει στεγνό από ζύμη τότε είναι έτοιμο.

    Αν αρχίσει γρήγορα να παίρνει χρώμα στις άκρες, πρέπει να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμό του.

    Για το σερβίρισμα

    Το σερβίρουμε σκέτο ή με γλάσο από τυρί κρέμα.

    Το μυστικό

    Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα καρύδια και σταφίδες στο τέλος λίγο πριν βάλετε το κέικ κολοκύθας στη φόρμα.

    Αν θέλετε να το βάλετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ, τότε προτιμήστε μια φόρμα με τρύπα στη μέση με διάμετρο 25 εκ.

    Βγαίνουν 24 κομμάτια και τα ψήνουμε γύρω στα 18΄.

    Το κέικ κολοκύθας μπορείτε να το διατηρήσετε καλά σκεπασμένο στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται