Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

Υλικά

  • 120 γραμ. ηλιέλαιο
  • 2 πορτοκάλια (βιολογικά – ακέρωτα)
  • 240 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 400 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 200 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • λίγη λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη

Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μία μεγάλη φόρμα για κέικ.

Κόβουμε τα πορτοκάλια (αφού πρώτα τα πλύνουμε καλά) στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε 4 κομμάτια.

Με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τις άσπρες ίνες που ενώνουν τα φετάκια πορτοκαλιού.

Αφαιρούμε και τις άκρες τους.

Βάζουμε στο μπλέντερ τα υλικά: το λάδι, το χυμό, το πορτοκάλι, τα αυγά και το αλάτι.

Τα αλέθουμε για να γίνουν κρέμα.

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και τη σόδα και με κουτάλι τα ανακατεύουμε.

Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά στη μέση και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.

Ανακατεύουμε απαλά, ίσα να ενωθούν. Μην παραδουλεύετε το μείγμα για κέικ για να έχετε αφράτο αποτέλεσμα στο τέλος.

Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας στο μείγμα για κέικ.

Ανακατεύουμε απαλά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε το γλυκό μας στο φούρνο μέχρι να ροδίσει για περίπου 1 ώρα.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν η λάμα από το μαχαίρι βγει καθαρή από ζύμη τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, και το αφήνουμε να σταθεί για 10′ στη φόρμα.

Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Περιχύνουμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα το κέικ πορτοκαλιού χωρίς μίξερ.

Διαβάστε οπωσδήποτε το μυστικό επιτυχίας για τέλεια κέικ, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.

Αν σας άρεσε αυτό το εύκολο κέικ πορτοκαλιού με ολόκληρο πορτοκάλι, φτιάξτε και τη παρακάτω συνταγή:

https://www.argiro.gr/recipe/keik-me-olokliro-portokali/