Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 τεμάχιο/ια πορτοκάλια
  • 240 γρ. πορτοκάλι
  • 2 αυγά
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα μαγείρικη
  • 200 γρ. σοκολάτα
  • λιωμένη κουβερτούρα για επικάλυψη

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μία μεγάλη φόρμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις.

Για το μίγμα

Κόβουμε τα πορτοκάλια (αφού πρώτα τα πλύνουμε καλά) στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε 4 κομμάτια.

Με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τις άσπρες ίνες που ενώνουν τα φετάκια πορτοκαλιού.

Αφαιρούμε και τις άκρες τους.

Το πορτοκάλι δεν πρέπει να έχει κουκούτσια.

Βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια πορτοκαλιού, μαζί με το λάδι, το χυμό, τα αυγά και το αλάτι.

Τα αλέθουμε για να γίνουν κρέμα.

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και τη σόδα και με κουτάλι τα ανακατεύουμε.

Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά στη μέση και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.

Ανακατεύουμε απαλά χωρίς μίξερ, ίσα να ενωθούν.

Μην παραδουλεύετε το μίγμα για να έχετε αφράτο αποτέλεσμα στο τέλος.

Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας στο μίγμα.

Ανακατεύουμε απαλά.

Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα.

Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει για περίπου 1 ώρα.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του.

Αν η λάμα από το μαχαίρι βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

Βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να σταθεί για 10′ στη φόρμα.

Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Περιχύνουμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα.

Χρειάζεται παρατεταμένο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να στεγνώσει καλά η καρδιά του με τον πολτό πορτοκαλιού.
https://www.argiro.gr/recipe/keik-me-olokliro-portokali/