Κέικ με ταχίνι

Aφράτo και αρωματικό κέικ με ταχίνι, σταφίδες και καρύδια. Ιδανικό για κάθε εποχή!

Εύκολη
1:05

14 μερίδες

5 λεπτά

1 ώρα

Κέικ με ταχίνι

Υλικά

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Φόρμα

Φόρμα

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι με λίγο από τον χυμό πορτοκαλιού.
  3. Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  4. Ανακατεύουμε το μείγμα γρήγορα με κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
  7. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες (22 εκ.) και μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι ή το καλαμάκι στο κέντρο.
  9. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.

Tips

  • Θέλει καλό ψήσιμο, γιατί το ταχίνι κρατάει υγρασία.
  • Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν έχει ψηθεί πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.
  • Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο κατά το ψήσιμο, για να μην «κάτσει» το κέικ.
  • Προτιμάμε μακρόστενες φόρμες αντί για βαθιά στρογγυλή, γιατί ξεφορμάρεται ευκολότερα.
Απόρρητο