Υλικά
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Φόρμα
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι με λίγο από τον χυμό πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Ανακατεύουμε το μείγμα γρήγορα με κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες (22 εκ.) και μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι ή το καλαμάκι στο κέντρο.
- Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.
Tips
- Θέλει καλό ψήσιμο, γιατί το ταχίνι κρατάει υγρασία.
- Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν έχει ψηθεί πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.
- Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο κατά το ψήσιμο, για να μην «κάτσει» το κέικ.
- Προτιμάμε μακρόστενες φόρμες αντί για βαθιά στρογγυλή, γιατί ξεφορμάρεται ευκολότερα.









