• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
1897

Για το κέικ

  • 150 γρ. σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο (ψιλοκομμένη)
  • 225 γρ. βούτυρο
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 πρέζα/ες κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • 100 γρ. αμύγδαλο
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • για την φορμα
  • Βούτυρο και κακάο για τη φόρμα

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 200 γρ. σοκολάτα 70% περιεκτικότητα σε κακάο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Φροντίζουμε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί.

    Αφήνουμε να γίνει χλιαρή ώστε όταν ενσωματωθεί στο μίγμα να μην κάψει τα αυγά.

    Το μίγμα

    Με ένα κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ, ώστε να εξαφανιστούν τυχόν κομπάκια.

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός για να αφρατέψει το μίγμα.

    Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις βανίλιες.

    Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, το αμύγδαλο, το αλάτι, την κανέλα.

    Τέλος, απαλά ενσωματώνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπεικιν παουντερ με σπάτουλα για να μη χαθεί ο όγκος του.

    Η φόρμα

    Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το κακάο μια φόρμα 25εκ.

    Αδειάζουμε το μίγμα.

    Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 55 λεπτά περίπου.

    Προς το τέλος του ψησίματος βυθίζουμε στο κέντρο τη λάμα από ένα μαχαίρι.

    Εάν βγει στεγνή τότε είναι έτοιμο.

    Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά.

    Το ξεφορμάρουμε για να κρυώσει τελείως, βάζοντάς το πάνω σε σχάρα.

    Για την επικάλυψη
    Προσοχή, αν δεν λιώσει καλά η σοκολάτα μέσα στην κρέμα και μείνουν μικρά κομματάκια δε θα πήξει ποτέ! Όσο είναι ζεστή είναι ρευστή, κι όταν κρυώσει πήζει!

    Διαλέξτε ένα από τους δύο παρακάτω τρόπους για να το διακοσμήσετε.

    1ος τρόπος

    Βάζουμε σε μπολ τη σοκολάτα, το μέλι, το βούτυρο.

    Ζεσταίνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα μικρή.

    Μόλις αρχίσει να φουσκώνει τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα.

    Καλύπτουμε το μπολ για 1 λεπτό.

    Έπειτα ανακατεύουμε με σπατουλα, για να ομογενοποιηθεί καλά και να γίνει πυκνή, λεία και γυαλιστερή η επικάλυψη.

    Περιχύνουμε με τη μισή επικάλυψη, ξεκινώντας από το κέντρο του.

    Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί και περιχύνουμε με την υπόλοιπη επικάλυψη.

    2ος τρόπος

    Να αχνίσετε την επιφάνειά του με ζάχαρη άχνη.

    Η επιλογή είναι δική σας, αφού και οι δύο εκδοχές είναι τόσο εύκολες είναι υπέροχες.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται