Εκτέλεση
Για το κέικ σουφλέ σοκολάτας, πρώτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τη σοκολάτα. Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, τ’ αυγά, το αλεύρι και το κακάο.
Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα για να ενωθούν. Προσθέτουμε την πολύ ψιλοκομμένη σοκολάτα και χτυπάμε για 4 λεπτά επιπλέον σε δυνατή ταχύτητα. Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε. Το ανοίγουμε (τώρα είναι πολύ μαλακό και εύκαμπτο). Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο. Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια λευκής ή άλλης σοκολάτας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 15 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε το κέικ σουφλέ σοκολάτας μαζί με τη λαδόκολλα.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Το σερβίρουμε με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 8 ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτές ψήνονται 8 λεπτά στους 200 βαθμούς C στον αέρα.
Όταν βγάζουμε το κέικ σουφλέ από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακό στη μέση, σχεδόν υγρό.