• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
63
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. σοκολάτα 60%
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 50 γραμ. ζάχαρη
  • 60 γραμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • Για τα φορμάκια
  • βούτυρο μαλακό
  • κακάο
  • Για την καραμέλα γάλακτος
  • 100 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 πρέζες ανθός αλατιού
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το σουφλέ σοκολάτας

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200°C.

    Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα φορμάκια και τα παγώνουμε για 2 λεπτά στην κατάψυξη.

    Πασπαλίζουμε με κακάο να ντυθούν καλά η βάση και πλαϊνά από τα φορμάκια. Τινάζουμε το περιττό κακάο.

    Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα, σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να γίνει χλιαρό.

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη.

    Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα ανοιχτόχρωμο και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

    Προσθέτουμε την κρύα σοκολάτα στα αβγά και στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε για να ενωθούν.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μείγμα και αναδιπλώνουμε με τον αναδευτήρα ελαφράς ανάδευσης ή με μαλακή σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω ώστε να ενσωματωθεί στα υλικά, όχι όμως πάνω από 5-6 διπλώματα με τη σπάτουλα.

    Ισομοιράζουμε στα φορμάκια. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά, ανάλογα με το πόσο υγρά θέλουμε τα σουφλέ στο εσωτερικό.

    Περιχύνουμε με αλατισμένη καραμέλα γάλακτος και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια

    Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη μέχρι και δύο μήνες και να τα ψήνουμε λίγα-λίγα. Θα χρειαστούν όμως μερικά λεπτά παραπάνω ψήσιμο.

    Για την καραμέλα γάλακτος

    Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.

    Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

    Την αφήνουμε να κρυώσει προτού τη σερβίρουμε.

    Αν δε βρείτε μαύρη μαλακή ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανή ή λευκή κρυσταλλική, απλά θα βγει πιο ανοιχτόχρωμη η καραμέλα.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται