Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά – γάλα, αυγά και βούτυρο – πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Θα δουλέψουμε είτε με μίξερ σταθερό είτε με μίξερ χειρός.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα με τρύπα στη μέση (διάμετρος 25 εκ.), φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα τοιχώματα και η τρύπα. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές αλεύρι και τινάζουμε το περιττό.
- Ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα στο γάλα και αφήνουμε στην άκρη.
- Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 1 λεπτό μέχρι να κρεμώσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3–4 λεπτά μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας μετά από κάθε αυγό ώστε να ενσωματωθεί πλήρως. Σκάβουμε τα τοιχώματα του μίξερ με μαλακή σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε βανίλια και αλάτι.
- Ρίχνουμε πρώτα λίγες κουταλιές αλεύρι για να δέσει το μίγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ προσθέτουμε γάλα και αλεύρι, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
- Αδειάζουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα. Χτυπάμε απαλά τη φόρμα στον πάγκο για να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, πάνω και κάτω αντίσταση, στη κάτω σχάρα.
- Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα, μέχρι το κέικ να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκε: βυθίζουμε μια λάμα μαχαιριού στη μέση. Αν βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 10 λεπτά, μετά αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία του.
Tips
Για να διατηρήσετε το κέικ φρέσκο:
- Αφού κρυώσει, διατηρείται στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου πάντα, για περίπου τέσσερις ημέρες.
- Μπορείτε να καταψύξετε ένα ολόφρεσκο αφού κρυώσει τελείως και αφού το καλύψετε πολύ καλά ώστε να μην το κάψει η κατάψυξη. Όταν το ξεπαγώσετε θα είναι σαν να ψήθηκε εκείνη τη στιγμή.
- Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μισό ψημένο ή κομμένο σε φέτες πολύ καλά κλεισμένο αεροστεγώς στην κατάψυξη.









