Κέικ βανίλια

Αφράτο και ζουμερό κέικ βανίλια που όλοι αγαπάμε. Εύκολο, γρήγορο και λαχταριστό για κάθε στιγμή.

Εύκολη
1:15

10 μερίδες

15 λεπτά

1 ώρα

κεικ βανιλια

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά – γάλα, αυγά και βούτυρο – πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Θα δουλέψουμε είτε με μίξερ σταθερό είτε με μίξερ χειρός.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
  3. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα με τρύπα στη μέση (διάμετρος 25 εκ.), φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα τοιχώματα και η τρύπα. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές αλεύρι και τινάζουμε το περιττό.
  4. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα στο γάλα και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 1 λεπτό μέχρι να κρεμώσει.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3–4 λεπτά μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες.
  7. Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας μετά από κάθε αυγό ώστε να ενσωματωθεί πλήρως. Σκάβουμε τα τοιχώματα του μίξερ με μαλακή σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  8. Προσθέτουμε βανίλια και αλάτι.
  9. Ρίχνουμε πρώτα λίγες κουταλιές αλεύρι για να δέσει το μίγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ προσθέτουμε γάλα και αλεύρι, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
  10. Αδειάζουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα. Χτυπάμε απαλά τη φόρμα στον πάγκο για να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας.
  11. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, πάνω και κάτω αντίσταση, στη κάτω σχάρα.
  12. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα, μέχρι το κέικ να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει η επιφάνεια.
  13. Ελέγχουμε αν ψήθηκε: βυθίζουμε μια λάμα μαχαιριού στη μέση. Αν βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο.
  14. Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 10 λεπτά, μετά αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία του.

Tips

Για να διατηρήσετε το κέικ φρέσκο:

  • Αφού κρυώσει, διατηρείται στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου πάντα, για περίπου τέσσερις ημέρες.
  • Μπορείτε να καταψύξετε ένα ολόφρεσκο  αφού κρυώσει τελείως και αφού το καλύψετε πολύ καλά ώστε να μην το κάψει η κατάψυξη. Όταν το ξεπαγώσετε θα είναι σαν να ψήθηκε εκείνη τη στιγμή.
  • Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μισό ψημένο ή κομμένο σε φέτες πολύ καλά κλεισμένο αεροστεγώς στην κατάψυξη.
Απόρρητο