• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
1946
  • 250 γρ. βουτυρο
  • 250 γρ. ζαχαρη
  • 4 τεμάχιο/ια αυγα
  • 300 γρ. γαλα
  • λιγες σταγονες λεμονιου
  • 1 κ.γ. βανιλια
  • 450 γρ. φαρινα
  • 2 πρεζες αλάτι
  • Για τη φορμα
  • βουτυρο
  • αλευρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κέικ βανίλια

    Όλα τα υλικά, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Θα δουλέψουμε με μίξερ σταθερό ή με μίξερ χειρός.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C  στις αντιστάσεις.

    Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο μία φόρμα  με τρύπα στη μέση με διάμετρο 25 εκ. Φροντίζουμε το βούτυρο να καλύψει καλά όλα τα τοιχώματα της φόρμας καθώς και γύρω από την τρύπα. Πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές αλεύρι και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.

    Ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα στο γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

    Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 1 λεπτό  να κρεμώσει.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε το μίγμα με το μίξερ.

    Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 -4 λεπτά μέχρι σχεδόν να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα μαζί με το βούτυρο.

    Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα του βουτύρου με τη ζάχαρη.

    Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό χτυπάμε με το μίξερ ώστε να το πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

    Σκάβουμε τον κάδο του μίξερ με μαλακή σπάτουλα ώστε να ομογενοποιούνται σωστά τα υλικά από κάτω έως πάνω.

    Συνήθως βούτυρο με ζάχαρη μένουν κολλημένα στα τοιχώματα του κάδου.

    Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι.

    Ρίχνουμε στο μίγμα λίγες κουταλιές από το αλεύρι ώστε να δέσει  γιατί σε αυτή τη φάση το μίγμα δείχνει να έχει κόψει.

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό και εναλλάξ προσθέτουμε γάλα και αλεύρι.

    Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε πάντα με αλεύρι.

    Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στην βουτυρωμένη φόρμα.

    Χτυπάμε απαλά την φόρμα στον πάγκο ώστε να απεγκλωβιστεί τυχόν αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο του μίγματος στη φόρμα.

    Ψήνουμε  σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας να ροδίσει η επιφάνειά του.

    Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε  στην καρδιά του.

    Βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στη μέση του  και αν αυτή βγαίνει καθαρή από ζύμη, τότε είναι έτοιμο και καλοψημένο.

    Αφήνουμε  να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και λίγο να κρυώσει.

    Αναποδογυρίζουμε  με προσοχή στη σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία του.

    Πώς να το διατηρήσουμε φρέσκο

    Αφού κρυώσει, διατηρείται στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου πάντα, για περίπου τέσσερις ημέρες.

    Μπορείτε να καταψύξετε ένα ολόφρεσκο  αφού κρυώσει τελείως και αφού το καλύψετε πολύ καλά ώστε να μην το κάψει η κατάψυξη.

    Όταν το ξεπαγώσετε θα είναι σαν να ψήθηκε εκείνη τη στιγμή. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μισό ψημένο ή κομμένο σε φέτες πολύ καλά κλεισμένο αεροστεγώς στην κατάψυξη.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται