• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • Για το κέικ βανίλια
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 300 γραμ. γάλα
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 450 γραμ. αλεύρι φαρίνα
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Για τη φόρμα
  • Λίγο μαλακό βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κλασικό και αγαπημένο κέικ βανίλια. Και ναι μπορεί το κέικ βανίλια να θεωρείται το πιο απλό και πιο κοινό κέικ που μπορούμε να φτιάξουμε στην κουζίνα μας, θέλει όμως και αυτό την τεχνική του! Για να βγαίνει πάντα αφρατο, ζουμερό και πεντανόστιμο χρειάζεστε αυτή τη συνταγή από την Αργυρώ. Και όχι γιατί είναι μια σπέσιαλ συνταγή για κέικ βανίλια, είναι η εύκολη συνταγή που όλοι γνωρίζετε, με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιείτε πάντα. Η διαφορά είναι στην αναλυτική και βήμα βήμα διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω. Αυτή θα σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε τι κάνετε διαφορετικά και δεν πετυχαίνει πάντα αυτό το εύκολο αλλά λαχταριστό κέικ. Γιατί πραγματικά θα δείτε ότι οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά για ένα αφράτο, φουσκωτό και ζουμερό κέικ. Διαβάστε την εκτέλεση προσεκτικά, ρίξτε μια ματιά και στα μυστικά και το σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα θα φτιάχνετε πάντα το ωραιότερο κέικ βανίλιας!

    Κέικ βανίλια

    Σε αυτή τη συνταγή για το πιο εύκολο & νόστιμο κέικ βανίλια, που βγαίνει αφράτο και φουσκωτό, όλα τα υλικά, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Θα δουλέψουμε με μίξερ σταθερό ή με μίξερ χειρός.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C  στις αντιστάσεις.

    Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο μία φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση με διάμετρο 25 εκ. Φροντίζουμε το βούτυρο να καλύψει καλά όλα τα τοιχώματα της φόρμας καθώς και γύρω από την τρύπα. Πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές αλεύρι και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.

    Ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα στο γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

    Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 1 λεπτό να αφρατέψει και να κρεμώσει.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ.

    Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 -4 λεπτά μέχρι σχεδόν να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα μαζί με το βούτυρο.

    Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα του βούτυρου με τη ζάχαρη. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό χτυπάμε με το μίξερ ώστε να το πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

    Σκάβουμε τον κάδο του μίξερ με μαλακή σπάτουλα ώστε να ομογενοποιούνται σωστά τα υλικά από κάτω έως πάνω. Συνήθως βούτυρο με ζάχαρη μένουν κολλημένα στα τοιχώματα του κάδου.

    Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι.

    Ρίχνουμε στο μείγμα λίγες κουταλιές από το αλεύρι ώστε να δέσει το κέικ γιατί σε αυτή τη φάση το μείγμα δείχνει να έχει κόψει.

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό και εναλλάξ προσθέτουμε γάλα και αλεύρι. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε πάντα με αλεύρι.

    Αδειάζουμε το κέικ βανίλια μέσα στην βουτυρωμένη φόρμα.

    Χτυπάμε απαλά την φόρμα στον πάγκο ώστε να απεγκλωβιστεί τυχόν αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο του μείγματος στη φόρμα.

    Ψήνουμε το εύκολο κέικ βανίλια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας να ροδίσει η επιφάνειά του.

    Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε το κέικ στην καρδιά του.

    Βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στη μέση του κέικ και αν αυτή βγαίνει καθαρή από ζύμη, τότε είναι έτοιμο και καλοψημένο.

    Αφήνουμε το ψημένο κέικ βανίλια να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και λίγο να κρυώσει.

    Αναποδογυρίζουμε το νόστιμο κέικ με προσοχή στη σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία του.

    Πώς να το διατηρήσουμε φρέσκο

    Το κέικ βανίλια αφού κρυώσει, διατηρείται στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου πάντα, για περίπου τέσσερις ημέρες.

    Μπορείτε να καταψύξετε ένα ολόφρεσκο κέικ αφού κρυώσει τελείως και αφού το καλύψετε πολύ καλά ώστε να μην το κάψει η κατάψυξη.

    Όταν το ξεπαγώσετε θα είναι σαν να ψήθηκε εκείνη τη στιγμή. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μισό ψημένο κέικ ή κομμένο σε φέτες πολύ καλά κλεισμένο αεροστεγώς στην κατάψυξη.

    Μυστικά

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το καλό χτύπημα του βούτυρου και της ζάχαρης λιώνει τη ζάχαρη και έτσι καραμελώνει καλύτερα όταν θα μπει στο φούρνο να ψηθεί.

    Δεν ανοιγοκλείνουμε ποτέ την πόρτα του φούρνου. Τα πρώτα 40 λεπτά τουλάχιστον του ψησίματος που το κέικ παίρνει όγκο. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να το ξεφουσκώσει.

    Μπορείτε να το ψήσετε και στον αέρα, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στους 160 °C και τοποθετώντας το στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε λιγότερη ώρα στον αέρα. Ο αέρας γρήγορα θα δώσει ρόδινο χρώμα και κρουστά ενώ η καρδιά του ακόμη δεν θα έχει προλάβει να ψηθεί σωστά.

    Το καλό χτύπημα των αυγών μέσα στο μείγμα εξουδετερώνει τη μυρωδιά του αυγού στο ψημένο κέικ.

    Από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι, μην ανακατεύετε πολύ ώρα το μείγμα. Θα χάσει την αέρινη και αφράτη υφή του και θα αποχτήσει μαστιχωτή υφή.

    Απαραιτήτως πρέπει να ελέγχετε την καρδιά του κέικ πριν το βγάλετε από το φούρνο. Εάν έχει κρατήσει υγρασία και ωμή ζύμη στην καρδιά του, μόλις το βγάλετε από το φούρνο θα ξεφουσκώσει.

    Μπορείτε να βάλετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Αν δεν έχετε υγρή βανίλια αντικαταστήστε με κάψουλα βανίλιας.

    Για να μην τρίβεται το φρέσκο κέικ, αφήστε το να κρυώσει καλά και να στεγνώσει η υγρασία του πριν το κόψετε.

    Αν δεν έχετε φόρμα για κέικ, ψήστε το κέικ βανίλια σε ταψί.

    Μπορείτε να βάλετε γλάσο σοκολάτας ή απλό λευκό γλάσο αφού ψηθεί και κρυώσει.

    Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα στο μείγμα του κέικ βανίλια.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται