• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
37
  • 10 μεγάλα μακρουλά κρεμμύδια ξερά
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κονιάκ
  • Για τη σάλτσα
  • 5 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη)
  • 1 κ.σ πελτέ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Για το πασπάλισμα
  • λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
  • λίγη ξερή μυζήθρα τριμμένη

Εξοπλισμός

Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κελέμια (Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά)

    Για να φτιάξουμε τα κρεμμύδια γεμιστά με κιμά στο φούρνο,

    • καθαρίζουμε πρώτα τα 10 κρεμμύδια.
    • Τα χαράζουμε ως τη μέση με κάθετη τομή και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15΄.
    • Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
    • Για τη γέμιση, τσιγαρίζουμε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και μόλις γίνουν διάφανα προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε για 5΄και τον σβήνουμε με το κονιάκ.
    • Μετά ρίχνουμε το ρύζι, 2 φλ. νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μυρωδικά.
    • Σιγοβράζουμε τα υλικά για λίγα λεπτά και όταν ενωθούν μεταξύ τους κατεβάζουμε από τη φωτιά το μείγμα της γέμισης και το αφήνουμε να κρυώσει.
    • Αν μας βγει πολύ στεγνή η γέμιση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό, γιατί μετά στο φούρνο θα ρουφήξει όλη τη σάλτσα.
    • Αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα κρεμμυδόφυλλα, γεμίζοντας το καθένα με 1 κ.σ γέμιση και τυλίγοντάς το σφιχτά.
    • Αφού φτιάξουμε με αυτόν τον τρόπο όλα τα κελέμια, τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω.
    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις ντομάτες με τον πελτέ και 1 φλ. νερό, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο  πιπέρι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω στα κελέμια.
    • Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30΄περίπου.
    • Λίγο πριν σβήσουμε το φούρνο, πασπαλίζουμε τα κελέμια με τα τριμμένα τυριά και τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν χρώμα.

    Αν σας άρεσαν τα κρεμμύδια γεμιστά με κιμά, ή παραδοσιακά κελέμια, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται