Το φύλλο της, με την τεχνική που φτιάχνεται, μοιάζει σαν σφολιάτα και καθώς ψήνεται χωρίζει το κάθε ένα σε 8 διαφορετικές στρώσεις, τραγανές και...

Το φύλλο της, με την τεχνική που φτιάχνεται, μοιάζει σαν σφολιάτα και καθώς ψήνεται χωρίζει το κάθε ένα σε 8 διαφορετικές στρώσεις, τραγανές και λαχταριστές.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
19

Για τη πίτα

  • 2 χειροποίητα φύλλα σαν σφολιάτα
  • Για τη γέμιση
  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο (μια φορά περασμένο από τη μηχανή)
  • 6 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη ή ανάμεικτη με κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ρηχό ταψί

    Προθερμασμένος φούρνος

    Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και ελαιόλαδο

     

    Για την κιμαδόπιτα με λαχανικά

    Ζεσταίνουμε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά για 10΄.

    Ώσπου να ψηθεί ανακατεύουμε συχνά.

    Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και αφήνουμε να σοταριστούν για 4΄-5΄.

    Προσθέτουμε την ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

    Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει όλα τα υγρά, περίπου 10΄.

    Τέλος, προσθέτουμε το καρότο τριμμένο και το μαϊντανό.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά.

    Εάν η γέμιση έχει πολλά υγρά, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη.

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε το φούρνο.

    Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις στους 180οC.

    Λαδώνουμε ένα ταψί 38-40 εκ. ρηχό για πίτα.

    Ανοίγουμε το 1ο φύλλο σαν σφολιάτα σε αλευρωμένη επιφάνεια και το στρώνουμε στο ταψί, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το 2ο φύλλο.

    Κλείνουμε στρίβοντας σε κόθρο τις ενώσεις.

    Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια.

    Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο στις χαρακιές και βρέχουμε με τα δάχτυλα το φύλλο.

    Ψήνουμε για 1 ώρα στην τελευταία σχάρα.

    Κάτι μαγειρεύεται