• προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
598

Για την πίτα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 4 κ.σ. γεματες γιαούρτι
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. νερό
  • 2 αυγά

Για τον μιγμα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 500 γρ. κιμά
  • 1 κ.σ. μπουκόβο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα/ες κανέλα
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Μιγμα

    Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. 

    Τα αφήνουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα τακτικά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

    Προσθέτουμε τον κιμά και το καρότο, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το μιγμα να αλλάξει χρώμα.

    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αφήνουμε να μείνει σχεδόν με το λάδι του, που θα έχει γίνει κόκκινο από την πάπρικα και το καρότο.

    Πρέπει να πιει όλα τα υγρά του.

    Τέλος, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

    Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

    Το φυλλο

    Σε ένα μπολ, χτυπάμε το 1 αυγό, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό με σύρμα.

    Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί με διάμετρο όσο το άνοιγμα του.

    Αν θέλετε μπορειτε να φτιάξετε σπιτικό χωριάτικο

    Δεν θέλουμε να περισσεύει καθόλου  στις άκρες του ταψιου.

    Αν έχουμε μικρότερο ταψί το κόβουμε ακριβώς στην διάμετρο του.

    Τα κομμάτια που περισσεύουν από τις άκρες τα στρώνουμε στην μέση.

    Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο.

    Περιχύνουμε με 2 κουταλιές από το  μίγμα  και αλείφουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια.

    Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει  στις άκρες.

    Περιχύνουμε με λίγο μίγμα  και αλείφουμε.

    Στρώνουμε το 3ο κατά τον ίδιο τρόπο, και αλείφουμε με μιγμα.

    Πασπαλίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα, τον ψημένο στεγνό κιμά, σε όλη την επιφάνεια του.

    Καλύπτουμε με το 4 φύλλο.

    Περιχύνουμε λίγο μίγμα  και αλείφουμε  να πάει καλά σε όλη την επιφάνεια.

    Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο  κιμά πεταχτά, σε όλη την επιφάνεια.

    Καλύπτουμε με το προτελευταίο και τελευταίο φύλλο, αφού ραντίσουμε ενδιάμεσα και αλείψουμε όλη την επιφάνεια με λίγο μίγμα.

    Τέλος χαράζουμε την επιφάνεια τετραγωνα κομμάτια.

    Σε όσο μίγμα  έχει περισσέψει, προσθέτουμε 1 αβγό.

    Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας.

    Αλείφουμε να πάει παντού.

    Ψησιμο-χρονος

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, ή στους 160°C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει καλά.

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται