Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Κολοκυθόσουπα βελουτέ από την Αργυρώ

Δύσκολη
1:00

10

40 λεπτά

20 λεπτά

κολοκυθόσουπα βελουτέ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο καροτενοειδες β-καροτίνη που περιέχει και πολυάριθμες μελέτες το έχουν συσχετίσει με ισχυρή αντιοξειδωτικής δράση και πολυεπίπεδα οφέλη για την υγεία (αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική δράση).  Επίσης περιέχονται κι άλλα βιοδραστικά συστατικά  με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Μάλιστα η παρουσία λιπαρών στη συνταγή, κυρίως από το ελαιόλαδο και από τα γαλακτοκομικά αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα των παραπάνω καροτενοειδών. Απολαύστε την με λίγα κρουτόν ολικής άλεσης, χωρίς τύψεις γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Video

Εκτέλεση

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

  1. Καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.
  2. Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.
  3. Κόβουμε σε φέτες.
  4. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες.
  5. Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.
  6. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι. 
  7. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC  στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
  8. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).
  9. Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
  10. Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄.
  11. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
  12. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger, ταιριάζει απίστευτα.
  13. Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα. 
  14. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
  15. Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
  16. Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
  17. Αν είσαι βίγκαν μπορείς να την φτιάξεις, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.
Απόρρητο