Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ
Εξοπλισμός
Γουδί
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό.
- Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό.
- Το αφήνουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι, αλλά όχι να ανοίξει και να σκάσει.
- Αν αποφασίσετε να βράσετε το σιτάρι χωρίς να μουλιάσετε από την προηγούμενη νύχτα, να θυμάστε ότι πρέπει να το βράσετε σε χαμηλή φωτιά γύρω στη μία ώρα.
- Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
- Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι να στεγνώσει πολύ καλά.
- Το αφήνουμε για 3 με 4 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Σε ένα ρηχό φαρδύ ταψάκι, βάζουμε το σουσάμι.
- Σε ένα άλλο ρηχό φαρδύ ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι.
- Τα ψήνουμε και τα δύο στον αέρα για περίπου 15 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε το σουσάμι αλλά και το αλεύρι με κουτάλι ποτέ-πότε για να ροδίσουν και να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά στον πάγκο της κουζίνας.
- Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ ή το σπάμε στο γουδί.
- Μέσα σε μία μεγάλη γαβάθα βάζουμε όλα τα υλικά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι με τη ζέστη των χεριών μας να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
- Αν βάλετε μέλι, το μείγμα θα κολλάει ελαφρά, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό.
- Στήνουμε τα κόλυβα σε δίσκο και παραδοσιακά τα στολίζουμε με ζάχαρη άχνη, αμύγδαλα, ρόδι, ανάλογα τις συνήθειες της κάθε περιοχής.
- Καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Αν περισσέψουν διατηρήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα για μία, το πολύ δύο ημέρες.
Tips
- Όσο πιο πολύ μουλιάζει τόσο λιγότερο βράσιμο θέλει.
- Πρέπει να είναι ολόκληρος ο κόκκος του σιταριού, να μασιέται ευχάριστα αλλά να μην είναι λιωμένος.