Για το κοτόπουλο πιλάφι
Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170°C.
Θα χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο ή γάστρα που να κάνει για την εστία της κουζίνας.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά, κοτόπουλο ολόκληρο, καρότο, κρεμμύδι, πιπέρι κόκκους, μαϊντανό, θυμάρι, ζωμό, κρασί, στη γάστρα.
Αφήνουμε να πάρει βράση. Τότε ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά με 2 ώρες, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
Για να σιγουρευτούμε ότι είναι ψημένο τραβάμε το μπουτάκι.
Αν αυτό ξεκολλήσει χωρίς ζόρι και τα υγρά που τρέχουν είναι διάφανα τότε είναι ψημένο.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, το αφήνουμε να χλιαρύνει και τότε αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα.
Ψιλοκόβουμε το ψαχνό σε μακρόστενα κομμάτια. Το διατηρούμε σκεπασμένο.
Σουρώνουμε το ζωμό από τη γάστρα σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 3 με 4 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Όσο βράζει προσθέτουμε λίγο λίγο (κουταλιά κουταλιά) το ρου ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει η κρέμα τόσο πυκνή που να καλύπτει το πίσω μέρος της κουτάλας.
Προσθέτουμε 2 ή 3 κ.σ. ρου, ανάλογα με το πόσο πυκνή μας αρέσει η σάλτσα να είναι.
Ξαναρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και ό,τι ζουμί υπάρχει στην πιατέλα μέσα στη σάλτσα.
Διατηρούμε ζεστό το φαγητό μέχρι να σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι απλό και πράσινη σαλάτα.
Για το ρου
Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί για 2 λεπτά το αλεύρι.
Διατηρούμε το ρου σε βάζο στο ψυγείο.
Μάθετε εδώ, όλα τα μυστικά για το σωστό δέσιμο της σάλτσας σας.