Για τα κουλουράκια ανεβατά
Πρώτα λιώνουμε το βούτυρο με τη φυτίνη και αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε τη μαγιά θρυμματισμένη για τα ανεβατά κουλουράκια με τα δάχτυλα και 1/3 φλιτζανιού από το συνολικό γάλα που πρέπει να είναι χλιαρό.
Ανακατεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων επιφανειακά το αλεύρι, ώστε να λιώσει η μαγιά.
Αφού γίνει σαν κουρκούτι, αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, βάζοντας μια πετσέτα στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνουμε κατόπιν το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, τα αυγά, το μαχλέπι, και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε ελαφρά.
Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (φούρνο χλιαρό 45°C) για μία ώρα.
Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες 15-20 γρ. περίπου και πλάθουμε φιτίλια 12-15 εκ.
Δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε στα ανεβατά, κοτσίδα, στρογγυλό, “S” τελικό ή στριφτό.
Τα βάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αφού τα πλάσουμε όλα (αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν) τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και τα αφήνουμε σε σβηστό χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν και να ανέβουν για 30 λεπτά.
Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι.
Αφού ανέβουν τα κουλουράκια, τα αλείφουμε με το διάλυμα με πινέλο και τα αφήνουμε 15 λεπτά να στεγνώσει το αυγό.
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα.
Δείτε ακόμα τα μυστικά για πασχαλινά κουλουράκια που εγγυώνται επιτυχία!