Πασχαλινα κουλουρακια αφρατα απο την Αργυρω

Πασχαλινα κουλουρακια αφρατα απο την Αργυρω

  • προετοιμασία 2 ώρες
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες
138

Υλικά

  • Μερίδες 50 τμχ

Για τα κουλουράκια

  • 870 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 225 γρ. γάλα
  • 50 γρ. μαγιά
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 2 μεγάλα αυγά

Για το διάλυμα αυγού

  • 2 κρόκους
  • 5 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πρώτα λιώνουμε το βούτυρο με το φυτικό μαγειρικό λίπος και αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.

    Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.

    Ρίχνουμε τη μαγιά θρυμματισμένη  με τα δάχτυλα και 1/3 φλιτζανιού από το συνολικό γάλα που πρέπει να είναι χλιαρό.

    Ανακατεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων επιφανειακά το αλεύρι, ώστε να λιώσει η μαγιά.

    Αφού γίνει σαν κουρκούτι, αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, βάζοντας μια πετσέτα στον κάδο του μίξερ.

    Ρίχνουμε κατόπιν το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, τα αυγά, το μαχλέπι, και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε ελαφρά.

    Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.

    Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (φούρνο χλιαρό 45°C) για μία ώρα.

    Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες 15-20 γρ. περίπου και πλάθουμε φιτίλια 12-15 εκ.

    Δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε, κοτσίδα, στρογγυλό, “S” τελικό ή στριφτό.

    Τα βάζουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Αφού τα πλάσουμε όλα (αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν) τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και τα αφήνουμε σε σβηστό χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν και να ανέβουν για 30 λεπτά.

    Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι.

    Αφού ανέβουν, τα αλείφουμε με το διάλυμα με πινέλο και τα αφήνουμε 15 λεπτά να στεγνώσει το αυγό.

    Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται