Σμυρνέικα κουλουράκια Πασχαλινά! Παραδοσιακή και αυθεντική συνταγή για αφράτα και τραγανά κουλουράκια, που μοσχοβολάνε βούτυρο, πορτοκάλι και μαστίχα....

Σμυρνέικα κουλουράκια Πασχαλινά! Παραδοσιακή και αυθεντική συνταγή για αφράτα και τραγανά κουλουράκια, που μοσχοβολάνε βούτυρο, πορτοκάλι και μαστίχα. Ψήστε τα, να μοσχομυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
  • αναμονή 15 λεπτά
953

Υλικά

  • Μερίδες 50 τμχ

Για τα Σμυρνέικα κουλουράκια

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 2 αυγά σε θερμ. δωμ.
  • 30 γρ. λικέρ μαστίχα
  • 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο για ξύσμα και χυμό (60 γραμ)
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν
  • 720 γρ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ (περίπου)

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αν ξεχάσατε να βγάλετε το βούτυρο από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να το μαλακώσετε στο λεπτό.

    Με ένα κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.

    Τα αφήνουμε στην άκρη. 

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

    Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. 

    Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα. 

    Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε το μείγμα.

    Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει.

    Το ρίχνουμε στον κάδο. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.

    Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί μετά σκληραίνουν τα κουλουράκια.

    Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυράτη. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο.

    Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά.

    Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.

    Επειδή θα ψήσουμε πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζουμε τα μέσα έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο.

    Για το πλάσιμο

    Κόβουμε κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια.

    Πλάθουμε φυτίλια 20-25 εκατοστών.

    Διπλώνουμε το καθένα τρεις φορές και τσιμπάμε τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου (δείτε φωτό), σαν βαρκούλες.

    Για το ψήσιμο

    Αραδιάζουμε αραιά τα κουλουράκια μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά.

    Χτυπάμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. 

    Με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο.

    Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα. 

    Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να στεγνώσουν τελείως.

    Για τη συντήρηση

    Τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά μέχρι και το τελευταίο.

    Διαφήμιση

    Μυστικό

    Τα σμυρνέικα κουλουράκια τα έχω δοκιμάσει και με γάλα αντί για το χυμό, αλλά τα προτιμώ με το χυμό.

    Έχω την αίσθηση ότι το γάλα τα κάνει πιο μαλακά.

    Ακολουθήστε τα μυστικά μου για τα πασχαλινά κουλουράκια και θα σας πετυχαίνουν πάντα!

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Αλμυρές συνταγές με γάλα
    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται