Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Παραδοσιακή συνταγή για τα καλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αφράτο μέσα και τραγανό απέξω, με κρούστα από σουσάμι.

Εύκολη
0:35

8 τεμάχια

20 λεπτά

15 λεπτά

κουλουρι θεσσαλονικησ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Εκτέλεση

  1. Ενεργοποιούμε τη μαγιά.
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
  3. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
  4. Τέλος, προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε ήδη ενεργοποιήσει.
  5. Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και συνεχίζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
  6. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσει ο κάδος του μίξερ, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
  7. Διπλώνουμε τις ενώσεις της ζύμης προς τα κάτω και τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ.
  8. Σκεπάζουμε καλά (ιδανικά αεροστεγώς) και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Ετοιμάζουμε δύο πιάτα: Στο πρώτο, βάζουμε σουσάμι. Στο δεύτερο, διαλύουμε τη ζάχαρη σε λίγο νερό.
  10. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει και διπλασιαστεί, με λαδωμένα χέρια, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη ζυμώνουμε ελαφρά και την πλάθουμε σε έναν χοντρό ρόλο.
  11. Την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
  12. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρύ και χοντρό φυτίλι (περίπου 1,5 εκ. διάμετρο), το ενώνουμε σε στρογγυλό σχήμα και πιέζουμε ελαφρώς στην ένωση για να κολλήσει καλά.
  13. Ρολάρουμε απαλά με τα δάχτυλα στο σημείο της ένωσης για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
  14. Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο νερό με τη ζάχαρη και αμέσως μετά στο σουσάμι, φροντίζοντας να καλυφθεί και από τις δύο πλευρές.
  15. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  16. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια
  17. Σκεπάζουμε τα ταψιά με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τα κουλούρια να σταθούν για 15 λεπτά, σε μέρος χωρίς ρεύματα.
  18. Προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 200°C (αέρας).
  19. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  20. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips

  • Η διαδικασία ζυμώματος μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ. Ζυμώνουμε αρχικά σε μεγάλο μπολ και συνεχίζουμε στον πάγκο για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
  • Διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη.
Απόρρητο