Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εκτέλεση
- Ενεργοποιούμε τη μαγιά.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
- Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Τέλος, προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε ήδη ενεργοποιήσει.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και συνεχίζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
- Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσει ο κάδος του μίξερ, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
- Διπλώνουμε τις ενώσεις της ζύμης προς τα κάτω και τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε καλά (ιδανικά αεροστεγώς) και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ετοιμάζουμε δύο πιάτα: Στο πρώτο, βάζουμε σουσάμι. Στο δεύτερο, διαλύουμε τη ζάχαρη σε λίγο νερό.
- Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει και διπλασιαστεί, με λαδωμένα χέρια, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη ζυμώνουμε ελαφρά και την πλάθουμε σε έναν χοντρό ρόλο.
- Την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρύ και χοντρό φυτίλι (περίπου 1,5 εκ. διάμετρο), το ενώνουμε σε στρογγυλό σχήμα και πιέζουμε ελαφρώς στην ένωση για να κολλήσει καλά.
- Ρολάρουμε απαλά με τα δάχτυλα στο σημείο της ένωσης για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
- Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο νερό με τη ζάχαρη και αμέσως μετά στο σουσάμι, φροντίζοντας να καλυφθεί και από τις δύο πλευρές.
- Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια
- Σκεπάζουμε τα ταψιά με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τα κουλούρια να σταθούν για 15 λεπτά, σε μέρος χωρίς ρεύματα.
- Προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 200°C (αέρας).
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
- Η διαδικασία ζυμώματος μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ. Ζυμώνουμε αρχικά σε μεγάλο μπολ και συνεχίζουμε στον πάγκο για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
- Διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη.