Μια φανταστική συνταγή που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τα λαχανικά

Μια φανταστική συνταγή που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τα λαχανικά

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
179

Για το κουνουπίδι και µπρόκολο ογκρατέν

  • 400 γρ. φουντίτσες κουνουπίδι
  • 400 γρ. φουντίτσες μπρόκολο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για τη σάλτσα τυριού

  • 150 γρ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
  • 600 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. παρμεζάνα
  • 1/3 φλ. τρίμματα ψωμιού
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ρύζι

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

    Τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.

    Προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μία φορά για να μη σπάσουν οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους (τότε θα λασπώσει).

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.

    Εάν δεν το ανακατέψετε θα παραμείνει σπυρωτό.

    Όσο βράζουμε το πιλάφι ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού.

    Για τη σάλτσα

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.

    Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1 με 2 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο.

    Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πάρει βράση.

    Βράζουμε για 4 με 5 λεπτά να πυκνώσει ελαφρά.

    Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το μοσχοκάρυδο.

    Ανακατεύουμε καλά.

    Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

    Για το κουνουπίδι και το μπρόκολο

    Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις φουντίτσες κουνουπίδι για 4 με 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

    Στο ίδιο νερό ζεματάμε το μπρόκολο για 4 με 5 λεπτά.

    Το στραγγίζουμε.

    Για το ψήσιμο

    Ανάβουμε το γκριλ.

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος.

    Απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι.

    Από πάνω, εναλλάξ, τοποθετούμε μπρόκολο και κουνουπίδι σαν σκακιέρα.

    Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.

    Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα.

    Πασπαλίζουμε τα υλικά.

    Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια και να κάνει κρούστα.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται